“Roditelji da zabrane djeci mlađoj od 16 godina da voze električne trotinete”

Vožnja električnog trotineta juče je uzela jedan mladi život u Podgorici. Da se i na takvom prevoznom sredstvu može sve promijeniti za nekoliko sekundi, svjesni su i naši građani.

Iako sve više građana koristi električne trotinete kao prevozno sredstvo mali je broj onih koristi i zaštitnu opremu koju preporučuju svi proizvođači.

Problem predstavlja činjenica što njihova upotreba nije regulisana zakonom te iz NVO sektora pozivaju nadležne da se to pitanje što prije propiše.

“Mi sada u Crnoj Gori nemamo pravilo koje će da nam kaže koji je to uzrast koji smije da korisiti elektične trotinete na kojim površinama. Države EU su regulisale ovo pitanje na različite načine u zavisnosti o kojoj državi je riječ pa je tako Velika Britanija zabranila izmjenama zakona licima ispod 18 godina da koriste ovo prevozno sredstvo dok Holandija i Belgija su to zabranile licima mlađjim od 16 godina”, kaže za TVCG Sara Đoković iz Alfa centar.

To pitanje pravno je riješila i Hrvatska i to kao prva zemlja u regionu. Nama ostaju apeli.

“Apel svim učensicima u saobraćaju da poštuju saobraćajna pravila i propise da budu posebno oprezni u ovim ljenjim uslovima kada su povećane gužve na putevima. I još jedan apel roditeljima da ne dozvoljavaju djeci mlađoj od 16 godina da voze trotinete. Ukoliko to čine djeca starija od 16 godina da korste zašitnu opremu, kacige i štitnike”, zaključila je Đoković.

Izvor: RTCG