Predsjednik Đukanović primio šefa posmatračke misije ENEMO Đanluku Pasarelija

Predsjednik Đukanović je uz zadovoljstvo susretom sa Pasarelijem iskazao zahvalnost Evropskoj mreži (ENEMO) za doprinos demokratskom izbornom procesu u Crnoj Gori.

On je naglasio da je prisustvo te Mreže u uslovima pandemije i ograničenog učešća ODIHR-a, bilo izuzetno važno za demokratski karakter izbornog procesa u Crnoj Gori. Na kraju tog procesa, svi imaju razloga za zadovoljstvo, jer je, kako je kazao, Crna Gora pokazala da  ima demokratski kapacitet, uprkos najavama mogućih komplikacija, i solidan demokratski temelj koji je u stanju da odgovori potrebi tranzicije vlasti.

To je, ističe Đukanović, dobra potvrda da proteklih 30 godina nijesmo izgubili i da bez obzira na kritičke opservacije i predrasude prema Balkanu sa određenih adresa, na ovim prostorima ipak imamo značajan broj praksi koje potvrđuju kapacitet za evropski standard i članstvo u EU i da demokratija i kultura u kontinuitetu rastu u Crnoj Gori.

On je poručio da će Crna Gora, nakon pažljivo pročitanog Izvještaja ENEMO, kao i do sada, raditi na otklanjanju slabosti i unapređenju izbornog sistema.

Šef posmatračke misije Đanluka Pasareli, je uz zahvalnost za prijem kazao da mu je čast i zadovoljstvo da se sastane sa Predsjednikom i lično mu prenese utiske i iskustva tokom trajanja Misije.

Pasareli ističe da je svjedočio istorijskom trenutku, ne zbog rezultata izbora, već zbog odnosa i odluke predsjednika Đukanovića, na koje, kako je kazao, može biti ponosan jer predstavljaju korak unaprijed ka demokratskom zrijevanju.

Pasareli je uz najavu da će sva zapažanja o izbornim i postizbornim istupanjima učesnika procesa prezentovati u konačnom Izvještaju, ocijenio da je ovo prekretnica za Crnu Goru i da je važno ukazati na određena upozorenja u kontekstu buduće politike i evropskog puta Crne Gore.