12/03/2022

Posljednji podaci CIK-a: Milorad Dodik novi predsjednik Republike Srpske

Prema podacima Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine je Milorad Dodik u vodstvu za predsjednika Republike Srpske i osvojio je 242.851 glas u odnosu na Jelenu Trivić koja ima 212.452 glasa.

Na stranici Centralne izborne komisije ne piše koliko je prebrojanih glasova, no ukupni zbir glasova samo kod dva kandidata – Dodik i Trivić iznosi 455.303 glasa, dok je ukupan broj građana koji su izašli u RS-u 527.418. Kada se na to dodaju glasovi koje su dobili preostalih 29 kandidata, ostane otprilike 30-ak hiljada neprebrojanih glasova što se za Trivić čini gotovo nedostižnim.
PDP je sinoć proglasio pobjedu Jelene Trivić za predsjednicu RS-a, čak su i slavili na ulicama Banje Luke. Nakon cijele noći tišine iza Dodikovih vrata, on se obratio oko jedan poslijepodne da bi kazao kako su rezultati pozitivni za Dodika i SNSD, ali da ne želi još uvijek proglasiti pobjedu.

Jutros je SNSD zatim i definitivno proglasio pobjedu, a posljednji rezultati CIK-a su to potvrdili.

Jelena Trivić je ubjedljivo dobila Dodika u Banja Luci, međutim izgubila je u drugim većim gradovima kao što je Doboj. U Bijeljini, drugom najvećem gradu u RS-u situacija je tijesna sa vodstvom Trivićeve.

IZVOR:
klix

Read Previous

Šćekić najavljuje: Tender završen, ljekovi u bolnicama i apotekama sljedeće sedmice

Read Next

Bošković: DPS će podnijeti novu inicijativu za skraćenje mandata Skupštini