12/02/2022

Medojević: Izbori jedino pravo rješenje, Đurović da organizuje dijalog

Lider Pokreta za promjene (PzP), Nebojša Medojević saopštio je da se politička kriza u Crnoj Gori može riješiti jedino na izborima, te da predsjednica Skupštine, Danijela Đurović treba da organizuje dijalog stranaka kako bi se došlo dogovora oko ključnih pitanja vezanih za njihovo održavanje, kao i formiranje tehničke vlade.

On je na pres konferenciji ocijenio da od formiranja manjinske vlade politička kriza ne jenjava i karakterišu je neprekidni problemi unutar vlasti.

– Ovih dana konstatujemo, kao i zvaničnici u Briselu, da je politički proces blokiran, politički sistem razoren. Činjenica je da ni strani posmatrači ni građani ne mogu da locikraju glavne državne karakteristike – ko je većina, ko je vlada, što je sa Ustavnim sudom… i to se pod hitno mora mijenjati – rekao je Medojević.

Lider PzP smatra da su se vlade od paralmentarnih izbora formirale na osnovu volje interesnih grupa.

– Osnovni, ne jedini razloga za ovo stanje su Dritan Abazović i URA koji su od starta ucjenjivali, dvije godine Crnu Goru. URA nije standardna partija, nastala je od ostataka Pozitvine Crne Gore i svi znate ko je nju formirao – naveo je Medojević.

Prema njegovima riječima Abazović je više puta ucjenjivao sa neulaskom DF-a u Vladu.

– Prvo je tražio da samo eksperti uđu, pa je samo on kao političar ušao u Vladu. Dok je koordinirao službe bezbjednosti šverc kokaina i cigareta je eksplodirao u Crnoj Gori. To je ono što je čitavo vrijeme karakterisalo vladu. Pojavili su se unutrašnji sukobi oko moći i tržišta… Istu tu vladu je srušio Abazović da bi formirao vladu sa DPS. I to iz razloga da postane premijer i ostvari dječački san, ništa ga drugo nije interesovalo. Bio je spreman na koaliciju sa crnim đavolom. Kad je ta vlada pala i kad je DF napravio velike napore da se formira većina od 41, potpise za kandidaturu Miodraga Lekića nije dala URA. To je uradio Abazović u dogovoru sa Đukanovićem – rekao je Medojević.

Motiv Abazovića, kako smatra, je taj da ostane premijer.

– Ovih dana ste vidjeli zašto mu je to važno. On je u od kooridnatora služba bezbjednosti došao komunikatora sa škaljarskim klanom – rekao je Medojević.

Isitče da posljednji šverc cigareta nije mogao da se desi bez znanja Rada Miloševića i Dritana Abazovića.

– Ovo hapšenje je rezultat stranog faktora koji je zainteresovan da prekine šverc. Pozvao sam tužioca Novovića da ovo istjera do kraja. Šverc će prestati kad Crne Gora dobije premijera koji neće učestvovati u švercu – smatra Medojević.

Abazović, prema njegovoj ocjeni, drsko zloupotrebljava činjenicu da DF neće praviti nikakve dilove sa DPS.

– Tu je u pravu nikad neće biti takvih dogovora. Ali Crna Gora je došla u situaciju da se nešto radi. Dva su puta, da se ništa ne radi i da predsjednik neće da da mandat, što odgovara Abazoviću koji ostaje premijer. Možda mu treba vremena i da počisti dokaze i utiče na svjedoke… Drugi način je da se otpočne parlamentarni dijalog i da se pokuša izači iz duboke krize u interesu građana.

Pozvao je predsjednicu parlamenta Danijelu Đurović da organizuje te pregovore i “prekine cirkus”.

– Na kojem bi se strane dogovorile o mirnom i demokratskom izlazu iz krize, na način koji neće dodatno destabilizovati državu. Dogovorili bi se vanredni parlamentarni izbori, objedinjeni sa predsjedničkim… izglasavanje Sudskog savjeta, Ustavnog suda…. – naveo je Medojević.

IZVOR:
POBJEDA

Read Previous

Abazović Đukanoviću: Golijat je dobijao sve bitke dok nije naišao na Davida

Read Next

Funkcioneri SNS-a već umiješani u lokalne izbore u Budvi