21 C
Podgorica
Utorak, 7 Maja, 2024
spot_img
Naslovna Blog

Knežević: Glasanje za rezoluciju o Srebrenici bio bi katastrofalan potez Crne Gore

Glasanje za rezoluciju o Srebrenici bio bi katastrofalan potez Crne Gore, rekao je Milan Knežević, predsjednik Demokratske narodne partije Crne Gore, gostujući u Jutarnjem programu RTRS.

“Smatram da Crna Gora treba da bude protiv rezolucije, jer da glasa za, onda je i Crna Gora zajedno sa Srbijom i Republikom Srpskom genocidna država. Saopštio sam premijeru Milojku Spajiću da bi to bio katastrofalan potez zvanične Crne Gore. Ukoliko se to desi nepovratno ćemo uništiti svoje odnose sa Srbijom i Republikom Srpskom”, naglasio je Knežević, prenosi portal RTRS.

Nakon što je premijer Milojko Spajić rekao da će Crna Gora podržati rezoluciju, uslijedila je najava da će uz posredovanje SAD Crna Gora predati dva amandmana na njemačku Rezoluciju o Srebrenici u cilju postizanja što boljih odnosa i smirivanja političke napetosti u regionu.

“Amandmani ti ne postoje, odnosno nisu još napisani. Ako je nekome stalo do pomirenja, zašto ne piše amandmane za sve žrtve, zašto su srpske najmanje važne, i kada ih spomenemo onda traže da se okrenemo budućnosti”, istakao je Knežević.

On je podsjetio da u Crnoj Gori živi “40 odsto stanovništva koji se izjašnjavaju kao Srbi”.

“Shvatite kako će se oni osjećati ako bude usvojena rezolucija. Ova odluka vodi ka ukidanju Republike Srpske, i mislim da mi nemamo pravo da budemo dio te sramote”, dodao je Knežević.

Prema njegovim riječima ukoliko rezolucija i bude usvojena “treba je proglasiti ništavnom u Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori”.

“Rezolucije su postale tendeciozno dosadne, nepostoji ni pijetet ni osjećaj prema tim žrtvama, jer da je drugačije ne bi svakih nekoliko mjeseci potezali tu priču. Građani Crne Gore, barem većina je protiv rezolucije, i smatraju da je ovo vještački stvorena atmosfera kako bi udaljili Crnu Goru od Srpske i Srbije”, rekao je Knežević.

Matica crnogorska organizuje veče posvećeno Čedu Vukoviću

Programom pod nazivom „Pisac kao svemoćno oko društva“ koji će biti održan 8. maja u 19 sati, Matica crnogorska će se prisjetiti crnogorskog književnika i akademika Čeda Vukovića koji je preminuo prije deset godina.

O njegovom životu, radu i stvaralaštvu govoriće Nela Savković-Vukčević, kulturološkinja; Vladimir Vojinović, književnik i Sofija Kalezić, metodičarka književnosti. Program će biti realizovan u prostorijama Matice crnogorske, u Beogradskoj ulici 24 c.

Vuković je rođen 1920. godine u Đulićima kod Andrijevice, Gimnaziju je završio u Peći, a književnost studirao u Beogradu. Učesnik je Narodnooslobodilačke borbe. Od 1945. godine je živio i radio u Beogradu, a od 1953. u Crnoj Gori. Uređivao je časopis Stvaranje do penzionisanja, više puta je biran za predsjednika Udruženja književnika Crne Gore, dva puta bio potpredsjednik CANU i nosilac je zvanja Istaknuti kulturni stvaralac Ministarstva kulture Crne Gore. Dobitnik je Nagrade AVNOJ-a za književnost i dvostruki dobitnik Trinaestojulske nagrade.

Njegova djela izučavaju se u školama i na univerzitetima u Crnoj Gori i regionu, a najpoznatija su: „Vitorog“ (1948), „Visine“ (1952), „Svemoćno oko“ (1953), „Tim Lavlje srce“ (1956), „Mrtvo duboko“ (1959), „Poruke“ (1963), „Sinovi sinova“ (1979), „Na bjelinama vremena“ (1986), „Rijeka“ (1988), „Deveta zora“ (1990) i „Harmonija“ (1992).

Čedo Vuković je preminuo u aprilu 2014. godine u Budvi.

Đurđevdanska liturgija na Njegušima

Na drugi dan Vaskrsa i Đurđevdan, juče je poglavar Crnogorske pravoslavne crkve služio sa sveštenstvom pashalnu jutarnju službu u hramu Svetoga Arhangela Mihaila a zatim i svetu arhijerejsku liturgiju u hramu Svetoga Đorđa u Raičevićima – Njeguši.

Đurđevdan je slava Petrovića-Njegoša i mnogih Njeguša.

U svojoj propovijedi nakon liturgije, arhiepiskop cetinjski i mitropolit crnogorski Boris je rekao:

Na ovaj veliki praznik, drugi dan Vaskrsa, proslavljamo i Svetog velikomučenika Georgija upravo u crkvi koja je njemu posvećena. Ponosno je stojati među vama. I govoriti o tradiciji crnogorskoj, o tradiciji Njeguša, o jednom velikom plemenu koje je dalo doprinos Crnoj Gori njenoj slobodi sa svim svojim vladarima, vladikama, guvernadurima, sa svim junacima i sa svim Crnogorcima”.

Ovo vrijeme ima svoja iskušenja, koja mi moramo prebroditi dostojni Hristove riječi i svetoga Jevanđelja: biti zaista potomci predaka koji su nam ostavili i amanet i tradiciju, i sve ono kako je bilo od pamtivijeka, otkako postoje ljudi na ovom prostoru u našoj, blagoslovenoj i Bogom čuvanoj Crnoj Gori”, kazao je Blaženjejši.

Poslije bogosluženja mitropolit, sveštenstvo i gosti su nastavili proslavu Đurđevdana u kući Radonjića na Njegušima.

CHO: Situacija sa Milivojem Katnićem je dramatična

Crnogorski helsinški odbor za ljudska prava (CHO) je već uputio javne apele za hitno i zakonito postupanje Sudstva i Tužilaštva u slučaju uhapšenog građanina Milivoja Katnića, saopšteno je iz CHO.

“Pošto se zdravstveno stanje g. Katnića rapidno pogoršava, naročito poslije njegove odluke da stupi i u štrajk žeđu, jasno je da nepostupanje po zakonu i ignorisanje te situacije od strane pravosudnih organa znači njegovu smrt.

Neposredni razlog za radikalizaciju štrajka od strane g. Katnića je nezakonito i upravo nečovječno postupanje specijalnog tužioca Šoškića, čiji odnos prema ovom slučaju, pod vođstvom GST Novovića, poprima oblike iživljavanja i torture nad uhapšenim. Situacija je izuzetno dramatična i hitno postupanje je nužno!”, navode u saopštenju.

CHO je, dodaju, u komunikaciji sa pravnim i stručnjacima iz oblasti ljudskih prava, koji, bez izuzetka, ovu situaciju smatraju iskonstruisanin političkim procesom, u kojem još nije podignuta ni optužnica, dok se sa uslužnih medija i iz političkih struktura vladajuće koalicije organizuje hajka i žigosanje svih koji se usuđuju da postave pitanje u vezi ove sramne situacije, s jedne, i kao namjerno i ciljano iživljavanje odgovornih u crnogorskom pravosuđu, kojima je, izgleda, najbolji način da okončaju ovaj slučaj tako što će uhapšeni Katnić umrijeti bez optužnice i bez suđenja, s druge strane.

“CHO će pozdraviti i podržati svaku reakciju iz onog dijela nevladinog sektora koji se bavi ljudskim pravima, promocijom demokratskih načela i principa i jačanjem civilnog društva – ako i kada se budu oglasili povodom ovog slučaja. Nastavak njihovog ćutanja bi bila teška kompromitacija njihove misije.

CHO takođe poziva Delegaciju Evropske Unije u Podgorici, odnosno Nj.E., gospođu ambasadoricu Popa, koja, za sada, jedina nije odgovorila na naš poziv za razgovor o ovom teškom i slučaju, da primi predstavnike CHO. Za evropsku perspektivu naše zemlje i za, nadamo se, članstvo Crne Gore u EU u sagledivoj budućnosti, neophodna je i jasna i konkretna podrška evropske diplomatije – naročito u slučajevima koji ukazuju na najteže oblike flagrantnog kršenja zagarantovanih ljudskih prava i sloboda.

CHO je u stalnoj komunikaciji sa porodicom Milivoja Katnića, koja mu je prenijela naše ponovljene molbe da prekine štrajk glađu i žeđu i sugestije da angažuje advokata, kako bi se omogućila njegova odbrana, ukoliko GST Novović i ST Šoškić uopšte namjeravaju da podignu optužnicu dok je on još u životu”, zaključuju u saopštenju.

Težak udes u Tivtu: Jedna osoba povrijeđena

FOTO: Služba zaštite i spasavanja Tivat

Jedna osoba je teško povrijeđena u udesu koji se sinoć dogodio u Tivtu, na raskrsnici kod aerodroma.

Kako je saopštila Služba zaštite i spašavanja tog grada, do nezgode je došlo oko 23 sata, a na intervenciju je izašlo osam pripadnika SZS sa tri specijalna vozila i komandnim vozilom.

“Na licu mjesta smo zatekli lice zaglavljeno u vozilo i odmah pristupili oslobađanju istog. Nakon što smo oslobodili unesrećenog, istog smo izvukli iz vozila i pripremili za transport odnosno na nosila ga ubacili u vozilo Hitne pomoći.

Po nezvaničnim informacijama lice je teško povrijeđeno, ali nije životno ugroženo. Na licu mjesta su bili pripadnici Uprave policije, Hitne pomoći i Komunalne policije”, naveli su u objavi.

Hronika najavljene smrti na Crnogorski način

Piše, Sreten VUJOVIĆ

U toku mog višedecenijskog rada, u sklopu obrade nastavne jedinice funkcije književnog djela nastojao sam, osim njegovih književnoteorijskih osobina, te estetske, saznajne, katarzičke i drugih funkcija, zavisno od uzrasta, staviti poseban akcenat na praktičnu upotrebljivost djela, u smislu razumijevanja društvenih dešavanja i prepoznavanja istih u različitim vremenima i društvenim okolnostima. Što školskoj omladini, koja se nalazi na pragu ozbijnijeg uključivanja u život, vrijedi Domanovićev „Vođa“ ukoliko u njemu nijesu prepoznali novovremenog vođu, čije djelovanje je dovelo do nezapamćenih zločina uključujući i srebrenički genocid?  Što nam  vrijedi Cankarov „Kralj Betajnove“ ako u njemu nijesmo prepoznali novopečenog bogataša koji je na sumnjiv način došao do kapitala, a kako bi sačuvao svoje bogatstvo problematičnog porijekla želi postati političar, pa mu u tom smislu treba podrška lokalnog župnika, kome obaćava svu pomoć za izgradnju crkvenog objekta, samo da bi svojim vjernicima, prije političkih izbora, govorio o njemu pozitivno? Jedan od mnogih je i crnogorski biznismen koji je bio ministar u vladi osuđenog haškog ratnog zločinca! Što nam vrijedi Lazarevićeva pripovjetka „Sve će to narod pozlatiti“ ukoliko u njoj nijesmo prepoznali dubrovačko i druga bojišta najnovijeg rata?

Naša nevesela crnogorska zbilja poprima i suštinu djela velikana svjetske književnosti! Najnoviji slučaj hapšenja visokih crnogorskih dužnosnika, posebno u slučaju bivšeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića i njegovog prvog saradnika, najmarkantnije nas povezuje sa djelima Franca Kafke „Proces“ o čemu sam već dao svoje mišljenje u tekstu „Kafkijanski zaplet kleronacističkog pravosuđa“ ( https://radioskala.me/kafkijanski-zaplet-kleronacistickog-pravosuda/ ) i delom Gabrijela Garsije Markesa, „Hronika najavljene smrti“, kojoj prisustvujemo, a da niko osim rijetkih društvenih aktivista, novinara i intelektualaca ne preduzima ništa kako bi se ova najavljena egzekucija Milivoja Katnića spriječila! Kao i kod Kafke postoje određena nepodudaranja sa crnogorskom „Hronikom“ a ona se sastoji u tome što kod Markesa braća Vikario putem osvete imaju namjeru sprati ukaljanu čast, dok u Katnićevom slučaju „braća“ po kleronaczmu žele sprati sa sebe više nego očigledan pokušaj državnog udara putem terorizma!

U teoriji „montiranih“ procesa, a termin je usvojen još 1930. godine blagodareći „Moskovskim suđenjima“, u lepezi načina realizacije postoji i takav  u kome optuženik  nema na raspolaganju dovoljno vremena i resursa da organizuje svoju odbranu, a stavlja mu se na raspolaganje, često protiv njegove volje, advokat blizak političkim ili porodičnim krugovima, marionetski odan vlasti i od ranije neprijateljski nastrojeni  prema okrivljenom,  u toku čega se vrše raznorazni pritisci, lični i porodični što se često završava i smrću optuženika!

Zvuči poznato, zar ne!?

(Mišljenja i stavovi autora kolumni nisu nužno stavovi redakcije GLAS-a)

Budućnost Voli poziva navijače: Pružite najveću podršku našim momcima u najvažnijem meču sezone

Košarkaši Budućnosti Voli sjutra (18) dočekuju Partizan u drugom meču polufinala AdmiralBet ABA lige, a iz kluba su pozvali navijače da navijanje bude fer, sportski i korektno.

“Molimo vas da nas podržite, da obojimo ‘Moraču’ u plavo-bijelo i da pružite najveću podršku našim momcima u najvažnijem meču sezone”, saopštila je Budućnost.

Iz kluba je saopšteno da će kapije “Morače” biti otvorene od 16 časova.

“Klub moli sve navijače da dođu što ranije na utakmicu kako bi se izbjegle gužve na ulazima zbog detaljnih provjera prilikom ulaska. U dvoranu je strogo zabranjeno unošenje sitnih predmeta, upaljača, ambalaže, pića i pirotehnike. Takođe, molimo vas da poštujete numeraciju sjedišta zbog izbjegavanja gužvi na sektorima”, poručili su iz Budućnosti.

Partizan je u prvom meču slavio 78:67.