ZS ZETE: One partije koje ne uvaže zahtjeve građana Zete, potrudićemo se da ih isključimo iz budućeg političkog djelovanja u Zeti

Shodno dešavanjima u Skupštini, građani Zete će danas pravovremeno i preventivno reagovati blokiranjem saobraćajnice u Zeti, kako bi na taj način poslali odlučnu poruku poslanicima, da održe date riječi i uvaže zahtjeve građana Zete, navedeno je u saopštenju Odbora ” Za spas Zete” povodom današnje sjednice Skupštine.

Prije početka današnje vanredne sjednice Skupštine, iz Odbora su obavijestili građane Zete, o pojedinim činjenicama koje su obilježile prethodni period.

“Naime, u prethodnom periodu, četvoročlana delegacija ispred odbora „Za spas Zete“ (Milorad Mića Aligrudić, Ljubiša Anđušić, Draško Boljević i Bojan Popović), obavili su razgovore sa sljedećim političkim subjektima: Demokratska Crna Gora i Demokratski front (29.07), Prava Crna Gora (04.08), potpredsjednica Skupštine – Pokret za promjene (05.08), Socijalistička narodna partija (11.08) i Građanski pokret URA (15.08)”, naveli su.

Osim toga, kako dodaju, ostvarena je i telefonska komunikacija sa predsjednicom kluba poslanika SDP-LP (12.08), kao i mejl prepiska sa predstavnikom kluba poslanika SD (05.08).

Naveli su zaključke obavljenih sastanaka.

“Punu podršku u ostvarenju ciljeva iz Odbora dobili su od predstavnika Demokrata, DF-a, Prave CG, PZP-a i SNP-a, kroz prihvatanje predloženog amandmaskog djelovanja.Od strane poslaničkog kluba SDP-LP nismo dobili konačan stav, osim da će poslanici koji djeluju ispred ovog kluba biti upoznati sa našim zahtjevima, nakon čega će formirati konačan stav po pitanju predloženih amandmana; Od strane poslaničkog kluba SD dobijen je dogovor da je iz njihovog ugla prihvatljivo sve što budemo dogovorili sa predlagačima zakona”, dodaju iz “Za spas Zete”.

Kako su istakli, od strane predstavnika kluba poslanika „Crno na bijelo“ (URA) “nije dobijen jasan odgovor tokom trajanja sastanka”.

“Dok je nekoliko sati nakon održanog sastanka premijer Abazović, lider ovog pokreta, izjavio da će ići sa predlogom amandmana vezano za teritorijalnu organizaciju same opštine, kako bi se našlo kompromisno rešenje i izašlo u susret građanima Zete”, dodaju iz Odbora.

S obzirom na sve navedeno, konstatuju da će se, njihov glas čuti u Skupštini preko poslanika od kojih su dobili podršku”, a kako su naglasili, “nadamo se i uvažiti kroz najavljeno amandmansko djelovanje koje obuhvata naselja buduće opštine Zeta, prethodno definisana u Deklaraciji za zaštitu interesa Zete”.

“Iako se zakonski, kompletan proces konačnog razgraničenja opštine sprovodi tek nakon što nova opština reguliše svoj status, smatramo da najavljeno amandmansko djelovanje u priličnoj mjeri popravlja početnu poziciju buduće opštine Zeta u tom procesu, i predstavlja dobru osnovu za naša dalja zajednička djelovanja”, dodaju oni.

Napominju da će privremeno blokirati saobraćajnicu, kako bi osigurali ispunjenje obećanog.

“Shodno dešavanjima u Skupštini, građani Zete će danas pravovremeno i preventivno reagovati blokiranjem saobraćajnice u Zeti, kako bi na taj način poslali odlučnu poruku poslanicima, da održe date riječi i uvaže zahtjeve građana Zete! U suprotnom, potrudićemo se da one koji to ne urade, kao građani potpuno isključimo iz budućeg političkog djelovanja u Zeti”, zaključuju iz Odbora ” Za spas Zete”.

foto: rtcg