Živković: Đukanović je izbjegao pripremljenu političku giljotinu

Piše: Bivši predsjednik Liberalnog saveza Crne Gore Miodrag Živković (preuzeto sa profila Živkovića sa društvene mreže Facebook)

Više puta sam ovdje pisao da ne vjerujem u slučajnosti u politici i da se sve ovo dešava po dobro osmišljenom scenariju koji je omogućio DPS-u i Đukanoviću da preko ovih izbora od autokrata postanu demokrate za primjer.

Drugačiji ishod na izborima proizveo bi mrcvarenje pobjednika i sigurni kraj na unaprijed pripremljenoj političkoj giljotini.

Ovakvim ishodom izbora DPS i Đukanović su mnogo više dobili, nego što bi izgubili da je bilo drugačije. Dugotrajne i veoma dobro organizovane litije bile su samo uvod za slični i mnogo brutalniji obračun nakon izbora i preuzimanje vlasti na drugačiji način.

Ovo što sada gledamo u Bjelorusiji bio je pripremljeni scenario za Crnu Goru nakon izbora.

Priznanje izbora i za nas neuobičajena i neočekivana mirna i brza predaja vlasti, zatekli su i iznenadili pobjednike. Više nego očigledno nesnalaženje oko formiranja buduće vlade nam govore da su se spremali za sasvim drugačiji scenario.

I danas mi se čini da bi se pobjednici ovih izbora mnogo bolje osjećali u sopstvenoj koži da su na ulici, nego što se muče da sastavljaju svoju vladu.

Pobjeda na ovim izborima sa samo jednim mandatom, suviše je tanka za stabilnost buduće vlade, ali je bila dovoljna za nenadanu radost pobjednika, iako dobro znaju da će sa njom disati kao na slamku.

Poslije svega, izgleda da se ovakvom ishodu, koliko god to čudno izgledalo više raduju poraženi, nego pobjednci.

Muka je pobjedniku, ali i nama koji sve ovo gledamo jer Crna Gora to nije zaslužila.