12/08/2023

U kasi 200 miliona više, ima novca za plate i penzije

Ministar finansija Aleksandar Damjanović kazao je u emisiji “Dobro jutro Crna Goro” da procjene da će u junu biti prazna državna kasa ne stoje, te da se redovna isplata plata i penzija ne dovodi u pitanje. On je istakao da su prihodi u ovoj godini 200 miliona veći u odnosu na prošlu i da je u državnoj kasi 250 miliona, koji su raspoloživi u svakom trenutku. Naglasio je te da će vlada pokušati da se zaduži upola manje od dozvoljenog limita za 2023. godinu.

Damjanović kaže da je ekonomska perspektiva Crne Gore dobra.

“Poboljšana je procjena rasta crnogorske ekonomije sa 2,5 na 3,2 procenta od strane MMF-a. Imam najsvježije podatke za period od januara. U odnosu na prošlu godinu prihodi su 704 miliona eura ostvarenje budžeta, u prošloj godini, kada je neko drugi bio ministar, prihodi su bili 503 miliona. Dakle 200 miliona više, ili 40 procenata, u istom periodu u odnosu na prošlu godinu”, kazao je Damjanović.

On je istakao i da je u državnoj kasi 250 miliona, koji su raspoloživi u svakom trenutku.

“Sve obaveze Crna Gora izmiruje besprekorno, uključujući i povećanje zarada u sektoru D za više od 20 procenata”, kazao je on.

Dodao je da nema želju da se hvali rezultatima.

“Niti da kao papagaj iskačem po Tviteru i po mrežama i da govorim o tim stvarima. Ovaj posao se radi odgovorno i ozbiljno. Bez obzira kakvi su rezultati nema razloga za stvaranje euforije”, rekao je on.

Podsjetio je da se za godinu njegovog mandata Crna Gora na međunarodnom tržištu zadužila svega 100 miliona, a na domaćem nekih 65 miliona, što je tri puta manje za isti period za koji je, kako je rekao, neki drugi ministar zadužio državu.

Komentarišući izjavu bivšeg državnog sekretara Branka Krvavca da će u junu kasa biti prazna, Damjanović kaže da Krvavac takvim izjavama gubi kredibilitet.

“U ovom trenutku, u periodu januar-mart, Crna Gora ima suficit od 1 odsto ili nekih 65 miliona eura. Dio ovog suficita ima uporište u negdje slabojoj realizaciji planiranih projekata. Sama po sebi činjenica da Crna Gora u prvom kvartalu ima sast od 1 odsto dovoljno govori o tome ko kako vodi državu. Sa jeftinim podmetanjima niko neće profitirati”, rekao je on.

Ministar finansija kaže da se redovnost penzija i plata ne dovode u pitanje.

“Zahvaljujući ovakvim ciframa i našim naporima da obezbijedimo do kraja godine realno finansiranje budžeta koje ima utemeljenje u privrednom rastu uz mogućnost dodatne akumulacoje izmirićemo sve planirane obaveze. Podsjetiću, parlament je kroz odluku o zaduženju omogućio da se Crna Gora zaduži 600 miliona eura. Od tih 600 miliona za 2023. godinu koje je parlament dozvolio, mi smo se za četiri mjeseca zadužili svega jednu šestinu. Pokušaćemo da taj limit duga svedemo na pola. To će zavisiti do turističke sezone i drugih faktora”, rekao je on.

Read Previous

Martinović i Nedović na saslušanju u SDT

Read Next

Jovanović i Radoman dobitnici godišnje nagrade časopisa Komuna