Ruski vojnik kojem Ukrajinci sude: Žao mi je i iskreno se kajem

Suđenje za ratne zločine 21-godišnjem ruskom vojniku Vadimu Šišimarinu u Ukrajini odgođeno je za ponedjeljak. To je prvo suđenje za ratne zločine od početka ruske agresije na tu zemlju još u februaru.

“Žao mi je i iskreno se kajem. Bio sam nervozan u trenutku kada se to dogodilo. Nisam htio nikoga ubiti. Ali dogodilo se i to ne poričem”, rekao je na današnjem ročištu.

Njegov advokat rekao je da Šišimarin nije bio svjestan onoga što se događa u Ukrajini.

“On i drugi ruski vojnici nisu bili svjesni da će akcije rezultirati masovnom smrću ne samo vojnika već i civila”, rekao je advokat.

“Šišimarin je bio u stanju stresa uzrokovanog borbenom situacijom i pritiskom svog zapovjednika. Analiza tih okolnosti dopušta mi da zaključim da Šišimarin nije imao direktnu namjeru za ubistvo”, nastavio je advokat.

Na jučerašnjem ročištu priznao krivicu

“Prihvaćaš li svoju krivicu?” upitao ga je sudac. “Da”, odgovorio je Šišimarin. “Potpuno?” “Da”, tiho je odgovorio iza stakla svog sivog kaveza od metala.

Tužioci kažu da je Šišimarin zapovijedao jedinicom u tenkovskoj diviziji kada je njegov konvoj bio napadnut. On i još četvorica vojnika ukrali su automobil, a dok su putovali u blizini Čupahivke, naišli su na 62-godišnjaka na biciklu.

Prema riječima tužitelja, Šišimarin je dobio naređenje da ubije civila i za to je upotrebio jurišnu pušku kalašnjikov. Kremlj je ranije saopštio da nije obaviješten o slučaju.

IZVOR:
INDEX.HR