Nova većina predlaže odlaganje lokalnih izbora, Abazović podržava

Mandatar za sastav nove vlade Dritan Abazović kazao je da podržava inicijativu da se lokalni izbori održe u jednom danu, javlja portal RTCG.

U skupštinsku proceduru danas bi trebalo da bude uvršten prijedlog izmjena Zakona o lokalnoj samoupravi, kojima bi izbori u Podgorici i 13 opština bili odgođeni za kraj oktobra, potvrđeno je Portalu RTCG iz parlamentarne većine.

On je novinarima nakon posjete Srednjoj ekonomskoj školi „Mirko Vešović“ u Podgorici kazao da podržava da se lokalni izbori održe u jednom danu.

-Ono što trenutno imamo je cirkus. Danam se desi da u junu svaki vikend izlazimo na lokalne izbore. Mislim da to nigdje u svijetu ne postoji- kazao je on.

Istakao je da je svaki vid objedinjavanja i ukrupnjavanja bolji, iz svakog aspekta.

-Navijam da se ukupnom izbornom reformom dođe do toga da Crna Gora ima generalne izbore. Meni taj predlog izgleda krajnje racionalno- kazao je Abazović.

Najmanje 46 poslanika nove parlamentarne trebalo bi danas da preda tu inicijativu u Skupštinsku proceduru.

Za izglasavanje je, kako je objašnjeno, potrebna tropetinska većina, što znači da bi za takvo rješenje bila potrebna još tri poslanika.

Podsjetimo, za 5. jun zakazani su redovni izbori na Žabljaku i u Plužinama, i vanredni u Tivtu i Budvi. Sedmicu kasnije planirano je glasanje u Bijelom Polju i Šavniku, a za 19. jun zakazani su izbori u Podgorici, Danilovgradu, Kolašinu i Baru.

Podsjetimo poslanici bi danas, na prvoj sjednici Prvog redovnog zasijedanja u 2022. godini, na Cetinju, trebalo da izaberu 43. Vladu Crne Gore. Oni će takođe izabrati predsjednika Skupštine Crne Gore.

 

Izvor:DAN