05/30/2023

Moguća izolacija čitavog naselja Vrela Ribnička

Nakon što je potvrđen slučaj infekcije virusom korona u podgoričkom naselju Vrela Ribnička, Nacionalno koordinaciono tijelo naredilo je hitnu izolaciju zgrade u kojoj stanuje četrnaestočlana porodica zaraženog. Moguće je, kako saznaje Pobjeda, da se već danas u punu izolaciju stavi i čitavo naselje, jer se procjenjuje da je otvoren još jedan klaster inficiranih.

Istovremeno je, prema informacijama Pobjede, na jučerašnjoj sjednici NKT razrađivan scenario djelovanja ukoliko se identifikuje postojanje novog klastera inficiranih – građana koji su se zarazili pričešćivanjem tokom liturgija u crkvama i hramovima Srpske pravoslavne crkve.

Epidemiolozi Instituta za javno zdravlje sada pokušavaju da istraže sve moguće kontakte svakog novooboljelog, a cilj je suzbijanja širenja zaraze i eksponencijalnog rasta broja zaraženih.

POZNATI KLASTERI

Za sada se prate poznati klasteri, uglavnom je riječ o tri grupe.

Najčešća su inficiranja nastala kontaktima sa osobama koje su iz inostranstva – riječ je o crnogoraskim državljanima koji su importovali virus nakon boravka van granica, poput bračnog para Vujačić koji su, nakon turističkog obilaska Barselone, u Crnu Goru, među prvima, unijeli kovid-19.

Širenje zaraze potpomoglo je i crnogorsko robovanje običajima. Primjer su Tuzi. Sahrani u tom mjestu prisustvovalo je mnogo ljudi i došlo je do brojnih kontakata, tako da je, u strahu od masovnog širenja infekcije, Nacionalno koordinaciono tijelo bilo prinuđeno da izoluje čitav grad.

Treći klaster koji epidemiolozi istražuju su – putovanja unutar Crne Gore, odnosno raznošenje virusa iz grada u grad. To je potencijalno velika prijetnja za širenje epidemije. Upravo je zbog toga jedna od prvih mjera – nakon više javnih, očito uzaludnih, upozorenja građanima – bila sprječavanje međugradskih putovanja…

Iako je država preduzela opsežne i rigorozne mjere, očito je u tim prvim danima u narodu bilo prilično skepse, protivljenja brojnim zabranama i, što je najgore, nepoštovanja uputstava epidemiologa i mjera države.

U tom otporu prema propisanim rigoroznim mjerama prednjačila je Srpska pravoslavna crkva. Prvo su jedva prihvatili, uz brojne prigovore, zabranu organizovanja protestnih litija, da bi se potom srpski sveštenici opirali preporuci da se vjerski obredi suspenduju za građanstvo.

Pobjeda

Read Previous

Potvrđeno još slučajeva COVID – 19!

Read Next

Kako se prenosi koronavirus i kako se zaštititi

Most Popular