Klinički ili turistička agencija: Kažu da su svi termini za preglede “planuli”

Svi specijalistički pregledi u Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) za jul, avgust i septembar zakazani su već početkom aprila, saopšteno je iz KCCG-a.

 

Iz te zdravstvene ustanove su saopštili da su svi termini „planuli“ kao da je riječ o turističkim aranžmanima a ne zdravstenim pregledima.

 

Da nije riječ o turističkoj agenciji već o najvećoj zdravstvenoj ustanovi u Crnoj Gori jasno je na osnovu ostalog dijela saopštenja.

 

-Od 1. januara do 1. aprila 2022. godine, tokom kojih je bilo oko 60 radnih dana, broj uputa koji su izdati za Klinički centar Crne Gore je skoro 86 hiljada.

 

Osim toga, većina najtraženijih specijalističkih pregleda, za koje je Klinički centar Crne Gore otvorio termine 23. marta i to za jul, avgust i septembar, zakazani su u roku od tri do 14 radnih dana. To znači da već krajem marta nije bilo više slobodnih termina kod naših specijalista i subspecijalista- navodi se u saopštenju.

 

OBLAST BROJ TERMINA KOJI SU OTVORENI 23. MARTA 2022. GODINE ZA JUL, AVGUST I SEPTEMBAR ROK U KOM SU ZAKAZANI
HEMATO 728 DESET RADNIH DANA
REUMA 602 OSAM RADNIH DANA
ENDOKRINA 552 TRI RADNA DANA
GASTRO 827 11 RADNIH DANA
KARDIO 2.727 14 RADNIH DANA

 

 

 

Iz Kliničkog kažu da je od 1. januara do do 1. aprila 2022. godine u Kliničkom centru Crne Gore urađeno oko 150 hiljada ambulantnih i hitnih pregleda, različitih dijagnostičkih procedura i prijema.

 

-Dakle, za oko 60 radnih dana u ovom periodu svakog dana smo, u prosjeku, pružili preko 2.100 različitih zdravstvenih usluga. U istom periodu, nažalost, na zakazani pregled nije došlo oko 40 hiljada pacijenata, što je oko četvrtine.

 

U isto vrijeme, interventne ambulante rade sve vrijeme i za hitne slučajeve ne postoji lista čekanja. Preko Urgentnog centra tokom 2021. godine zabilježeno je 75 hiljada prijema, a od 1. januara do 1. aprila 2022. godine preko 12 i po hiljada- dodaje se u saopštenju.

 

Klinički centar je, kako su kazali, već danas na dobrom putu da ove godine uradi za oko trideset odsto više pregleda nego tokom 2021. godine.

 

-Tokom prošle godine, urađeno je preko 450 hiljada pregleda što znači da ćemo ove godine, ako bude uslova da nastavimo ovim “udarničkim tempom”, do 31. decembra pregledati, bukvalno, oko 600 hiljada ljudi.

 

Podsjećamo, KCCG je jedina ustanova tercijarnog nivoa u zemlji sa oko 650 hiljada stanovnika, a kao bolnica je, s obzirom na rad i organizaciju ostalih zdravstvenih ustanova u Crnoj Gori, dužan da pruža zdravstvenu zaštitu stanovnicima Podgorice, Kolašina i Danilovgrada- zaključuje se u saopštenju.