Građani Srbije ne žele u EU i spremni su za rat za Kosovo

Istraživanje ruskog portala

Više od polovine građana Srbije ne podržava ideju pridruživanja te zemlje Evropskoj uniji. O tome svjedoče rezultati sociološke studije Beogradskog centra za bezbjednosnu politiku, koje prenosi portal Balkanist.ru.

Publikacija navodi da je pristupanje EU glavni spoljnopolitički prioritet Srbije za samo 9% učesnika ankete, a petina njih smatra da je neophodno koordinirati spoljnu politiku zemlje sa Briselom.

Ispostavilo se da je onih koji misle da je Srbija okružena uglavnom prijateljskim zemljama 40%, što je 20% više nego prije 4 godine.

Istovremeno, više od 50% Srba vjeruje da su zemlje susjedne Srbiji neprijateljske prema njoj. Trećina ispitanih smatra Hrvatsku glavnim neprijateljem, 20% – Albaniju, 13% – Sjedinjene Države.

Istovremeno, 40% stanovnika Srbije Rusiju smatra glavnom prijateljskom državom. Istovremeno, 72% vjeruje da je ruski uticaj pozitivan. Oni koji dijele ovo mišljenje povećali su se 11% u odnosu na 2017.  16% ispitanika smatra Kinu glavnim prijateljem Srbije.

Pored toga, 52% od ukupnog broja ispitanika smatra da Srbija treba da sprovede vojnu operaciju na teritoriji Kosova u slučaju sukoba, a 47% je reklo da je spremno da pomogne sunarodnicima u slučaju rata.

Istovremeno, dvije trećine građana Srbije koji su učestvovali u studiji smatraju da je moguć dugoročni mir između Srba i Albanaca i vjeruju da u narednih 5 godina neće biti većih oružanih sukoba na Balkanu.

IZVOR:
newdaynews.ru, prevod: Antena M