12/02/2022

Crna Gora nema ambasadore u 18 država

Crna Gora u ovom trenutku nema ambasadore u 18 država, pokazuju podaci Ministarstva vanjskih poslova (MVP). Po podacima sa sajta MVP, ambasadore nemamo u Albaniji, Argentini, Austriji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Hrvatskoj, Kini, Kosovu, Mađarskoj, Njemačkoj, Poljskoj, SAD, Sloveniji, Srbiji, pri Svetoj Stolici i Suverenom malteškom viteškom redu, Španiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, i Ujedinjenom kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske.

Po podacima Ministarstva vanjskih poslova, Crna Gora ima ambasadore u Belgiji, Francuskoj, Grčkoj, Italiji, Rumuniji, Ruskoj Federaciji, Sjevernoj Makedoniji, Turskoj i Ukrajini.

Ambasador Crne Gore u Belgiji je Ivan Leković, u Francuskoj Ivan Ivanišević, Grčkoj Ana Vukadinović, a Milena Šofranac Ljubojević u Italiji.

Ambasador u Rumuniji je Goran Poleksić, u Ruskoj Federaciji Milovan Šćepanović, u Sjevernoj Makedoniji Marija Petrović, u Turskoj Periša Kastratović, a i Ukrajini Dragica Ponorac.

Otpravnik poslova ambasade Crne Gore u Republici Albaniji je Danilo Brajović. U Argentini do imenovanja novog ambasadora, ambasada Crne Gore funkcioniše na nivou otpravnika poslova.

Kada je u pitanju Austrija, Crna Gora trenutno nema akreditovanog ambasadora. Do imenovanja novog ambasadora, Ambasada funkcioniše na nivou otpravnika poslova. Počasni konzul Crne Gore u Ajzenštatu je Karl Fink, dok je Reindl Hubert počasni konzul u Insbruku.

U ambasadi Crne Gore u Bosni i Hercegovini otpravnik poslova je Esmir Cikotić, a u Bugarskoj do imenovanja novog ambasadora, ambasada Crne Gore funkcioniše na nivou otpravnika poslova.

U ambasadi Crne Gore u Hrvatskoj otpravnik poslova je Damir Grbović.

U Kini ambasada funkcioniše na nivou otpravnika poslova. Na Kosovu otpravnik poslova u Ambasadi Crne Gore je ambasador Mirsad Bibović, a u Mađarskoj je trenutno ambasada Crne Gore na nivou otpravnika poslova do imenovanja novog ambasadora.

Crna Gora trenutno nema akreditovanog ambasadora u Njemačkoj. Do imenovanja novog ambasadora, ambasada funkcioniše na nivou otpravnika poslova.

U Poljskoj i  SAD ambasada Crne Gore funkcioniše na nivou otpravnika poslova. U Sloveniji Crna Gora trenutno je predstavljena na nivou otpravnika poslova, Ane Zeković.

Kada je u pitanju Srbija, otpravnik poslova u ambasadi Crne Gore je Ana Ražnatović, a na čelu Ambasade Crne Gore u Svetoj Stolici i Suverenom malteškom viteškom redu, sa sjedištem u Rimu, je otpravnik poslova Gojko Čelebić.

Crna Gora u Španiji je trenutno predstavljena na nivou otpravnika poslova, što je funkcija koju obavlja  Aleksandra Đaković. I u Ujedinjenim Arapskim Emiratima do imenovanja novog ambasadora, ambasada Crne Gore funkcioniše na nivou otpravnika poslova.

Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije Sjeverne Irske, ambasada Crne Gore je trenutno na nivou otpravnika poslova do imenovanja novog ambasadora.

U nekim državama, iako imamo ambasadore u punom mandatu, crnogorskim državljanima nije lako da ostvare neka prava. U nekim državama, recimo, ne priznaju se naše vozačke dozvole.

Prema Ustavu Crne Gore, predsjednik države postavlja i opoziva ambasadore i šefove drugih diplomatskih predstavništava Crne Gore u inostranstvu, na predlog Vlade i uz mišljenje odbora Skupštine nadležnog za međunarodne odnose.

Ranije je veliki dio crnogorskih ambasadora postavljen po političkom principu iako prema Zakonu o vanjskim poslovima, lica koja nijesu karijerne diplomate već političari ili javne ličnosti, mogu činiti najviše 30 odsto šefova diplomatsko-konzularnih predstavništava.

Smjena velikog broja ambasadora koje je postavila Đukanovićeva vlast, bio je jedan od prvih poteza 42. Vlade bivšeg premijera Zdravka Krivokapića. S druge strane, šef države Milo Đukanović odbio je da da saglasnost za većinu ambasadora koje je predlagala vlada.

Situacija ni danas, skoro dvije godine od imenovanja prve Vlade bez DPS-a, nije mnogo drugačija.

Takođe, ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić nedavno je razriješen u parlamentu, iako je Vlada od 19. avgusta u tehničkom mandatu.

Izvor: RTCG

Read Previous

Zenka: Nadležni da se izjasne povodom upotrebe sile protiv Kojaševića

Read Next

Krvava Noć vještica u Čikagu: Rafali iz kola u pokretu, najmanje 14 ranjenih, među njima i djeca