12/10/2023

CFD: Milovićev poziv na „dekontaminaciju“ Cetinja ekvivalentan pozivu Ostojića na progon muslimana

Crnogorsko filološko društvo najoštrije je osudilo fašistoidni istup funkcionera Pokreta Evropa sad Andreja Milovića u kojem je najavio skorašnju „dekontaminaciju“ Cetinja u ime navodno „prave Crne Gore“.

„Dobro je poznato koliko su zla i nesreće nanijele u proteklih stotinu godina teorije „čistoće“ i akcije „dekontaminacije“ pojedinih naroda i država. Iz Milovićevih prijetnji jasno se ocrtava namjera da se Cetinje, prepoznato kao simbol crnogorske državnosti i antifašizma, izoluje, stigmatizuje i podvrgne nasilnome preoblikovanju svojega karaktera i vrijednosti na kojima je izgrađeno i zbog kojih je ponijelo zvanje Grada heroja“, navode iz CFD.

U danima kad se, kako dodaju, cijela Crna Gora suočava s porastom govora mržnje te verbalnim i fizičkim prijetnjama upućenim Crnogorcima i Bošnjacima, Milovićev poziv na „dekontaminaciju“ Cetinja ne može se drugačije protumačiti do kao ekvivalentan pozivu Miloša Ostojića na progon muslimana.

„Stoga pozivamo državne organe, u prvome redu tužilaštvo, MUP i Upravu policije, da hitno reaguju i sankcionišu Milovića zbog opasnih poruka koje predstavljaju opasnost po bezbjednost građana i prijetnju miru i stabilnosti u državi. Pozivamo i nosioce vlasti kao i diplomatske predstavnike zemalja članica NATO pakta da se oglase povodom Milovićevih opasnih anticivilizacijskih prijetnji“, naglašavaju iz Crnogorskog filološkog društva.

Read Previous

Burne reakcije na skandaloznu izjavu Milovića; On tvrdi da je izvučena iz konteksta i da mu se crta meta

Read Next

Jovanović negirao optužbe: Nijesam nesavjesno liječio pacijentkinju