12/04/2021

Zato vjerujem u uspjeh ove opozicione ponude

Kao odgovor na postojeću krizu vlasti i institucija u Crnoj Gori na političkoj sceni imamo dvije platforme. Prvu nudi najjači konstituent vladajuće većine Demokratski front, dok drugu nude proevropske snage okupljene u opzicionom bloku.


Platforma DF je imala nekoliko verzija u vidu nekakvih zadnjih ponuda i do zadnje ponude od prošle nedjelje bila je prihvatljiva za Demokrate, ali za URA-u priča o rekonstrukciji Vlade i ulazak DF u Vladu nije prihvatljiva. Oni bi da zadrže postojeće stanje i postojeću Vladu, iako znaju da je nemoguće iz više razloga.


Proevropska opozicija od 40 poslanika nudi platformu koja predstavlja ponudu za sve koji razumiju potrebe i izazove nastavka integracionog procesa na putu za članstvo u EU i prepreke koje stoje na tom putu.

Takođe, ta platforma uvažava stavove svih relevantnih adresa međunarodne zajednice po pitanju demokratskog iskoraka crnogorskog društva i potrebe za što širim konsenzusom oko ključnih pitanja i problema crnogorskog društva.

Platforma proevropske opozicije je, po meni, dobro osmišljena akcija opozicije i zamka za GP URA, koju ne mogu izbjeći.

Kako im nije prihvatljiva platforma, odnosno ponuda DF, što zbog svoje političke budućnosti, što zbog čvrstog stava međunarodne zajednice da DF ne može u Vladu, nakon političkih manevara i rezultata na lokalnim izborima u tri opstine početkom decembra, GP URA će prihvatiti manjinsku vladu bez DPS-a, ali uz podršku DPS-a, sa oročenim trajanjem sa striktno definisanim obavezama. 


Demokrate nakon ponuđenog rješenja proevropske opozicije pokuavaju, da se izvuku iz podrške platformi DF i budu dio šireg proevropskog fronta. Bojim se da su previše kalkulisali i da su u velikoj mjeri izgubili naklonost međunarodne zajednice.


Kako sam protumačio komentar Predsjednika Crne Gore na inicijativu Raška Konjevića o pokretanju procedure za izglasavanje nepovjerenja Vladi Crne Gore, da je vrlo važno da bilo koja akcija opozicije bude dobro osmišljena i da donese rezultat, a ne da neuspjehom daju legitimitet postojećoj Vladi. Zato vjerujem u uspjeh ove opozicione ponude. 

Sve drugo bilo bi produžavanje agonije na štetu svih nas u to sam duboko ubijedjen.

Miodrag  ĐUROVIĆ, publicista

2 thoughts on “Zato vjerujem u uspjeh ove opozicione ponude

  1. Izvrsna analiza! Smiren i uravnotežen pogled i komentar na komplikovane partijsko-političke relacije. Jasno i realno viđenje razvoja događaja, dosljednosti i strateških sposobnosti političkih partija. Nakon ovoga teksta, s više optimizma mogu da anticipiram buduća dešavanja i trijumf progresivnih, pacifičkih, crnogorskih snaga, proevropskih, multietničkih, antifašističkih i prije svega rodoljubivih. Zahvaljujem autoru na tekstu, u svoje ime i ispred svih s manje političkog talenta, jer je uspio da na veoma razumljiv način objasni i približi komplikovanu političku partiju šaha u kojoj izvjesno pobjeđuju prosperitetne snage.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code