Vučinić: Nova vlast digla ustanak protiv civilizacije

„Godinama se dovode u pitanje sve vrijednosti na kojima počiva naše društvo državni suverenitet, dignitet i autoritet, građanski mir, međuvjerski odnosi, osobena kultura, nacionalne osobenosti, tekovine antifašističke borbe i društvo socijalne pravde. Stoga je borba za njihovo očuvanje obaveza svih koji se smatraju dostojnim predaka”, kaže za Dnevne novine jedan od koordinatora NVO Crnogorski pokret Stevo Vučinić, poručujući da je „administracija digla ustanak protiv civilizacije”, te da slijedi velika svetosavska kampanja u kojoj će se iskaliti bijes zbog samoga postojanja Crne Gore.

Vučinić najavljuje javni Proglas, u kojem će objaviti ciljeve i vrijednosti za koje će Crnogorski pokret da se zalaže, te da će pozvati građane da ga potpisima podrže i uključe se u politički rad opštinskih koordinacionih odbora na teritoriji Crne Gore.

“Moramo da se izborimo da budemo društvo u kome će nam domovina biti iznad svega, u kome će opšta korist imati prednost nad pojedinačnom, a pravedna raspodjela bogatstava stvorenih radom nad sticanjem prekomjerene dobiti u ličnom interesu. Naša je obaveza i da sačuvamo našu državu, kulturu koju su oblikovali pravoslavlje, katoličanstvo i islam, tradiciju i običaje koji nas čine osobenim i prenesemo je našim potomcima kao svetinje koje treba da čuvaju i sačuvaju”, naglašava Vučinić.

Komentarišući patriotski skup u Nikšiću, kojeg je organizovao Crnogorski pokret, Vučinić poručuje da ova NVO smatra da ima obavezu da stane u odbranu vrijednosti na kojima je utemeljena savremena Crna Gora.

„One su ugrožene spolja, iz Srbije, i iznutra, od državne administracije. Vjekovima su u temelje Crne Gore ugrađivani životi njenih najboljih sinova i kćeri koji su ih polagali za te vrijednosti slobodu, pravdu i jednakost. Od Nikšićana očekujemo da će biti dostojni potomci slavnih predaka”, poručuje Vučinić.

On smatra da je nova državna administracija “digla ustanak protiv civilizacije, s namjerom da se bori za dominaciju Srbije i transformaciju zemlje u njenu koloniju”.

“Sljeduje nas velika svetosavska kampanja u kojoj će se iskaliti bijes zbog samoga postojanja Crne Gore. Javni prostor već korumpiran ratnohuškačkom i anticrnogorskom propagandom kombinovanom od laži, izrugujućih naziva za sve crnogorsko i govora mržnje uperenoga protiv svega našega. A onda slijedi promjena sveukupnoga uređenja zemlje i usaglašavanje sa srednjovjekovnim feudalnim uzorima. To je prijetnja koja može da preraste u tragediju. Spremaju nam se beogradski kolonijalni okovi koji se mogu raskovat samo usnopljenim djelovanjem svih. Crnogorski pokret je spreman da se bori i već se bori za ideale slobode i pravde kojima su se rukovodili naši preci, i toj borbi da svoj doprinos”, poručuje Vučinić.

Što se tiče novog srpskog patrijarha, Vučinić smatra da se ništa neće promijeniti kada je riječ o Crnoj Gori.

“Sudeći po izjavama koje je donedavno davao, patrijarh Porfirije demokratiju doživljava kao neograničenu i neometanu vlast popova s pravom rehabilitacije četništva i promocijom svetosavskoga klerikalizma u javnosti i školama. To zvuči suviše mračnjački, ali se iz njegovih izjava iščitava da on to radi smrtno ozbiljan. Tako da ne treba očekivati promjene suštine beogradske crkvene politike, načina dejstva i konačnoga cilja Srpske crkve. S njim na čelu, ona i dalje ostaje organizacija koja otjelotvoruje ekspanzionističke težnje militarističkih i velikosrpskih beogradskih krugova”, decidan je Vučinić.

Na pitanje da prokomentariše informaciju da su predsjednik parlamenta Aleksa Bečić, premijer Zdravko Krivokapić bili na konsultacijama sa episkopom Joanikijem, administratorom Srpske pravoslavne crkve, Vučinić ističe da je zapanjen odnosom vrha državne administracije prema državnom dostojanstvu i suverenitetu.

„Idu na noge njenom arhineprijatelju i s njim dogovaraju akte uperene protiv zemlje koju svojim funkcijama oličavaju. Tako čine najveći mogući zločin prema precima i potomcima, prema ovome narodu i državi”, naglašava sagovornik DN.

Koordinator Crnogorskog pokreta ima poruku i za srpskog istoričara Aleksandra Rakovića koji je nedavno izjavio da su „Crnogorci narod sa mentalitetskim felerom”.

„Državotvorna i nacionalna svijest Crnogoraca utemeljena je u povijesnom šećanju na srednjovjekovne crnogorske dinastije, natplemenskoj vlasti cetinjskih vladika, kategoriji slobode koju su vjekovima uživali i ošećanju političke i kulturne osobenosti i sebe i crnogorskog prostora. Posljednji izbori su pokazali da je patriotizam kod većine građana na najnižoj skali vrijednosti. Takav odnos prema domovini isprovociran je bahatim, pohlepnim, bezobzirnim i ponašanjem i bogaćenjem vladajuće klase. Posljedično se uvećao broj nezadovoljnih vlastima koji su je poslali u opoziciju, ali se nije umanjio broj Crnogoraca, čak, mislim da se uvećao. Umišljajući da je silazak bivše vlasti sa političke scene propast samoga imena crnogorskoga, Raković je zaključio da je to posljedica mentalitetskoga felera. Ali nije zapazio moralni feler njegovih favorita koji nasrću na državu i građanski mir za tuđi račun i u tuđe ime, čineći tako najveći mogući zločin izdaju zemlje i naroda. Usnopljenim djelovanjem svih centara otpora takvoj politici, Crna Gora će se ubrzo vratiti među civilizovane evropske države”, poručuje Vučinić.

Komentarišući pitanje o napadima na Fakultet za crnogorski jezik i književnost, Vučinić ističe da su napadi isprovocirani namjerom nove vlasti u Crnoj Gori i Beogradske patrijaršije da narodno biće preoblikuje u srpsko i politički stave u funkciju Beograda.

“To podrazumijeva da nas liše jezika, Crnogorske crkve i kulture. Standardni crnogorski jezik, kao i svi jezici, najdublji je iskaz crnogorskoga nacionalnoga bića i njegove duhovnosti i jedan od četiri štokavska standarda. Pitanje njegove standardizacije je pitanje postojanja crnogorske nacije, i tu je problem”, smatra Vučinić.

IZVOR:
dnevne novine

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code