VLADA U SLIJEPOJ ULICI

Piše: Miodrag Živković

Zemljotres, izazvan predlogom premijera za razrjesenjem ministra pravde Leposavica, nastavlja jos jace da trese “nasu” svetosavsku vladu. Kratka pamet, nedostatak iskustva i primitivno ideolosko sljepilo, gotovo svih aktera ove buruleske, citav slucaj cini nadrealnim i tesko rjesivim.

Posebno je interensantan poziv DF-a vladi da je jedini nacin prevazilazenja krize, pomirenje premijera i ministra “jer su obojica vjerujuci ljudi koje je tu dovela crkva”.

Ovakav poziv DF-a je ocekivan i u skladu sa njihovim politickim ciljevima, jer istim zeli poniziti premijera, na cijoj smjeni insistira i posebno poruciti medjunarodnoj i domacoj javnosti da citava vlada bastini njihove, sada vec prepoznatljivo fasisticke svjetonazore kojima se negira genocid u Srebrenici.

Prihvatanjem ovakve ponude DF-a, premijer i vlada bi javno priznali fasisticku dogmu koje se za sada drze u tajnosti i jasno okrenuli ledja EU, usmjeravajuci ovu zemlju istocno od raja, kao iskonskom centru svih njihovih zajednickih vjerovanja.

Da je samo problem u odricanju od genocida, vlada sa sve premijerom bi to lako uradila jer je do izbijanja bruke sa ovom aferom, cestitala svom ministru i otvoreno stala u njegovu zastitu, ali problem je mnogo veci – opstanak na vlasti.

Drugim rijecima, nije problem u stavu o genocidu, jer vlada sasvim sigurno ima identican stav kao i njen fasisticki ministar, nego u spoznaji da je to sigurna medjunarodna izolacija i unutrasnji slom vlasti.

U namjeri da jos malo sacuva uzdrmanu vlast, premijer i njegova nesrecna druzina samo ce nastaviti sopstveno mrcvarenje i mrcvarenje svih nas koji sve ovo gledamo i trpimo, iscekujuci kakav – takav demokratski epilog.

Sama pomisao da se fasizam rjesava demokratijom izaziva tesku mucninu.