VIKEND, NAŠE TUŽNE STVARNOSTI

Piše: Miodrag Živković

Do sada su dani vikenda bili oni dani u kojima smo mogli da predahnemo od svakodnevnih budalizama nove vlasti, ali to se ne bi moglo reći i za ovaj poslednji vikend.

GAŽENJE AMFILOHIJEVOG AMANETA

Sinoć saznasmo od advokata Srpske crkve u Crnoj Gori (Kavarića) da odluke sinoda SPC iz maja 2006-te godine ne važe. Da tada usvojen naziv PRAVOSLAVNA CRKVA U CG, neće biti u upotrebi, da titula ARHIEPISKOP CETINJSKI, koja je tada dodijeljena pokojnom mitropolitu Amfilohiju ne važi i da nas je pok. Amfilohije obmanjivao kada je tvrdio da će “njegovu” crkvu u odnosima sa državom zastupati Crnogorski mitropolit, a ne BG Patrijaršija.
Objasni nam da je Amfilohije ostavio testament (amanet), ali da ga njegova crkva ne priznaje, tako da nam sada mora biti jasno da u CG imamo SRPSKU PRAVOSLAVNU CRKVU, koju isključivo zastupa Srpski Patrijarh, da CG Mitroploja nema nikakvu posebnost, autonomiju ili nedaj bože, samostalnost i da je titula uklesana na grobu pok. Amfilohija, ARHIEPISSKOP CETINJSKI lažna i nepostojeća. Drugim riječima, saopšti nam advokat crkve da je pok. Amfilohije samo napravio privid značaja, mjesta i uloge CG Mitropolije da bi lakše zavarao neznaveni “vjerni” narod u ostvarivanju zajedničkog nauma SPC u stvaranju mjesta za CG u okviru velikog “Srpskog sveta”.

DOČEK BOKSERSKOG VICEŠAMPIONA

Vicešampiona svijeta u boksu za mlade i reprezentativca Crne Gore na PG aerodromu, dočekala je rulja ostrašćenih velikosrpskih šovinista koja je ovu priliku iskoristila i zloupotrijebila, isključivo zarad svojih, već poznatih šovinističkih ciljeva. Mladića koji se borio ispod Crnogorske zastave dočekali su Srpskim zastavama, koje i on sam više voli od one pod kojom se borio. Iskoristili su priliku, onako u čoporu, kako oni i najviše vole da izmaltretiraju, izvrijeđaju i pokušaju poniziti novinara Nebojšu Šofranca, samo i isključivo zato što je nacionalni Crnogorac i što je očigledno bio usamljen. Da tuga i zabrinutost budu veći, policija je sve to mirno posmatrala i aminovala. Crnogorski olimpijski komitet je mladom bokseru čestitao veliki uspjeh, ali je neopravdano, nakon svega zaboravio poručiti mladom bokseru da se ovako ne brane boje svoje zemlje i da je poštenije da izabere državu čije boje i simbole želi braniti u budućnosti, da ne bi mučio i sebe samoga i sve nas.

CRNOGORSKE AUTO KOLONE

Nervoza velikosrpskih šovinista juče je kulminirala sačekušama i napadima na patriotske autokolone u Bijeloj kod Herceg Novog i u Podgorici. Zaboravljajući da godinu dana niko i nikada nije napao njihove litije, pokazali su juče svoj pravi odnos prema “našim” različitostima. Uradili su to na najsramniji način i prošlog vikenda u Bijelom Polju. U svim ovim slučajevima policija je imala neadekvatnu reakciju, posebno u preventivnom djelovanju, što im je prevashodna obaveza. Mržnja ovih šovinista koje je u Bijeloj predvodio visoki funkcioner Demokrata, ozbiljno zabrinjava i upozorava. Reakcija onih koji trenutno vode ovu zemlju, prema svojim pulenima je jednaka onom noju koji zabija glavu u pijesak.
Eto, od mene toliko za ovaj burni vikend, koji njegovi akteri učiniše više nego sramnim. Ovo postaje naša tužna svakodnevnica.