Veljović: Sveštenik SPC me kontaktirao, nije tražio novac

Savjetnik za odbranu i bezbjednost Predsjednika Crne Gore Veselin Veljović kazao je da ga je kontaktirao sveštenik Bojan Jovanović, koji mu je nudio dokaze o krivičnim djelima u manastirima Srpske pravoslavne crkve, ali da nikada nije tražio novac za to.

Mediji su pisali da je bivši sveštenik u više navrata kontaktirao Veljovića i glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, nudeći im dokaze o navodnom prikrivanju pedofilije u manastirima Srpske pravoslavne crkve.

“Sveštenik SPC Bojan Jovanović više puta me je kontaktirao tokom prošle godine kao tadašnjeg Direktora Uprave policije i insistirao na razgovoru sa mnom u cilju saopštavanja važnih informacija o izvršenim krivičnim djelima i konkretnim saznanjima o istim. Prihvatio sam susret i obavio razgovor u službenim prostorijama gdje je sveštenik Jovanović ispričao detalje u kojima je pojasnio brojna krivična djela pa i najteža krivična djela protiv života i tijela koja su prema njegovim navodima izvršili i prikrivali sveštenici Srpske pravoslavne crkve. S obzirom na težinu saopštenih tvrdnji istog sam uputio da obavi razgovor sa nadležnim tužiocem u cilju procesuiranja daljih službenih radnji što je imenovani i učinio”, navodi Veljović.

Tvrdi da sveštenik Jovanović nikada nije tražio novac osim za troškove puta.

“Jer je kako je naveo suočen sa brojnim prijetnjama i pritiscima iz crkvenih i bezbjednosnih struktura Srbije i suočen sa teškom materijalnom situacijom. Nakon sprovedenih službenih radnji sa sveštenikom Jovanovićem nijesam imao susrete i razgovore po bilo kom pitanju. Dakle, postupio sam u skladu sa zakonskim ovlaštenjima bez bilo kakvih drugih motiva”, navodi Veljović.