09/22/2023

Vartolomej: Stavovi Crkve Srbije opasno odstupaju od bogoslužbene prakse

Višednevna pośeta delegacije Ohridske arhiepiskopije (MPC-OA) katedri Vaseljenske patrijaršije, završena je juče nakon liturgije na makedonskome i grčkome jeziku u hramu Svete Trojice u Taksimu (kvart Istanbula) koju je služio arhiepiskop Stefan Veljanovski, a kojoj je prisustvovao vaseljenski patrijarh Vartolomej, pomolivši se u oltaru hrama.

U pozdravnome govoru nakon liturgije, Vartolomej se osvrnuo i na falš „tomos o autokefaliji” koji je Crkva Srbije (SPC), prekoračujući svoja ovlašćenja, 5. juna uručila Ohridskoj arhiepiskopiji.

Vartolomej je kazao:

„Napominjemo da iznijeti stavovi Crkve Srbije o davanju ‘autokefalnoga statusa’ OPASNO ODSTUPAJU OD BOGOSLUŽBENE PRAKSE naše Svete Velike Hristove Crkve”.

Obraćajući se Stefanu Veljanovskom, Vartolomej je pohvalio njegov i stav Ohridske arhiepiskopije koja taj akt SPC nije prihvatila kao važeći za svoju autokefaliju, već se za tomos obratila Vaseljenskoj patrijaršiji:

„Poštujemo, dakle, Vaš do sada ispravan stav o ovome i ohrabrujemo vas da imate povjerenje i privrženost Svetoj Velikoj Hristovoj Crkvi, kao što ste već dobro i kanonski učinili. Hvalimo te, blagosiljamo te, grlimo te s ljubavlju i velikom roditeljskom pažnjom i podižemo ovu čašu za zdravlje svih satrpeznika ove radosne trpeze i za pečat ovoga slavnoga i svijetloga dana. Na mnogaja ljeta!“, rekao je vaseljenski patrijarh Vartolomej.

Sa svoje strane, arhiepiskop Stefan je, obraćajući se Vartolomeju, kazao:

„Dolazeći ovamo, putovali smo sa različitim ośećanjima: sa nestrpljenjem, sa snom, sa nadom, sa strahom, sa neizvjesnošću, sa oklijevanjem i tako dalje. Ali sada smo sve to ostavili. Mi ćemo otići odavde sa istinskom radošću, sa ljubavlju prema jedinstvu, sa ushićenjem prema Crkvi Carigradskoj, koja tako mudro umije da čuva ono što su joj Vaseljenski Sabori i Sveto Predanje zavještali, i tako da dobrotvori svima nama. Odlazimo ohrabreni, duhovno okrijepljenji, prosvjetljeni, napojeni sa ovoga izvora ljubavi prema Crkvi — ljubavi koju pokazujete, Vaša Svesvetosti — osnaženi i podržani Duhom Svetim“.

„Hvala vam u ime svih članova našega Svetoga Sinoda i, naravno, OČEKUJEMO DA DOĐETE KOD NAS u Ohrid i u našu Bogom blagoslovenu zemlju, kako biste ośetili naše Avramovsko gostoprimstvo i viđeli na djelu našu cjelosnu privrženost, pa i tako da pokažemo svu našu zahvalnost Vama i Majci-Crkvi. Za mnogu godini!”, dodao je arhiepiskop Stefan.

Read Previous

Abazović danas u Kijevu, planirana i posjeta Borodjanki

Read Next

NOVI SINGL BOŽA BULATOVIĆA (VIDEO)