Varhelji: Naći ravnotežu između zaštite javnog zdravlja i poštovanja osnovnih prava

Evropska komisija upoznata je sa pritvaranjem pravoslavnih sveštenika i vjernika zbog navodnog nepoštovanja ograničenja koja su uvedena zbog pandemije COVID-19. Komisija očekuje da će crnogorske vlasti naći pravu ravnotežu između zaštite javnog zdravlja i poštovanja navedenih osnovnih prava. To je navedeno u odgovoru Evropskog komesara za proširenje Olivera Varheljija na upit poslanice EP Dominik Bild.

Bild je pitala Varheljija kako će Komisija osigurati da mjere za borbu protiv koronavirusa ostanu u granicama onoga što je neophodno za borbu, a da ne krše slobodu vjeroispovjesti.

-Vladavina prava jedna je od osnovnih vrijednosti EU i, kao takva, presudni element procesa pristupanja EU, koji određuje ukupni tempo pregovora Crne Gore o pristupanju EU – naveo je Varhelj, i dodao da prema Poglavlju 23 (Pravosuđe i osnovna prava), Crna Gora mora da, između ostalog, ispuni specifično mjerilo vezano za jačanje efikasne primjene i sprovođenja ljudskih prava i usklađivanje svog pravnog okvira sa pravnom tekovinom EU i međunarodnim standardima o ljudskim pravima.

-Ovo takođe uključuje efikasnu zaštitu slobode okupljanja i slobode vjeroispovesti ili uvjerenja – istakao je evropski komesar.

Komisija je, kako navodi, upoznata sa pritvaranjem pravoslavnih sveštenika i vjernika zbog navodnog nepoštovanja ograničenja koja su uvedena zbog pandemije COVID-19.

-Komisija očekuje da će crnogorske vlasti naći pravu ravnotežu između zaštite javnog zdravlja i poštovanja navedenih osnovnih prava – kazao je Varhelji.

Što se tiče Zakona o slobodi vjeroispovesti, Varhelji je ponovio da je regulisanje vjerskih zajednica nadležnost Crne Gore.

– To bi trebalo sprovesti na inkluzivan način, okupljajući sve relevantne zainteresovane strane i, u skladu sa relevantnim međunarodnim i evropskim standardima o ljudskim pravima, posebno sa svim preporukama mišljenja Venecijanske komisije od 24. juna 2019. Komisija je više puta ohrabrila sve zainteresovane strane u Crnoj Gori da vode inkluzivni dijalog o pitanjima koja se tiču ovog zakona – zaključio je Varhelji i dodao da će Komisija u godišnjem paketu o proširenju pružiti sveobuhvatnu ocjenu napretka Crne Gore u ovim oblastima.