U resoru Bratić nezvanično ima još jedan resor, a to je „etničko čišćenje“

Kadrovska politika Ministarstva prosvjete u Crnoj Gori izaziva zabrinutost jer se dozvoljava da na čelnim pozicijama u školama budu postavljene osobe koje imaju rasističke i šovinističke stavove.

Sreten Vujović, književnik, akademik DANU i potpredśednik Crnogorskog PEN Centra u razgovoru za portal Luča objašnjava da je jasno da ideja Velike Srbije nije poražena, već da su poraženi samo „izvođači radova“ sa ukupno oko 700 godina zatvora.

„Ideologija po osnovu koje su napravljeni ti isti nezapamćeni zločini u savremenoj Evropi je ostala da živi na „aparatima“! Očuvanje te ideje je povjereno Srpskoj pravoslavnoj crkvi, čuvaru infrastrukture Kraljevine SHS, koja je bila generator svih zala u našoj novijoj istoriji! Kako možemo govoriti o teritorijalnoj cjelokupnosti Crne Gore, kada se śedišta dviju eparhija ove crkve nalaze u suśednim državama, a po onoj narodnoj „čije ovce toga i planina“, pa nije teško dokučiti da dio Velike Srbije, koji je samo dobio drugačije ime „Srpski svet“ nikada nije prestao da postoji. Pitam se samo što su radile naše bezbjednosne službe, kada je jasno da je „prekomponovani“ Memoranum SANU stavljen u funkciju prije raspisivanja referenduma o obnovi crngoorske državnosti! Do najnoviijih izbora SPC je imala zadatak da ojača svoje pozicije u Crnoj Gori, i da izvrši lobotomiju dobrog dijela crnogorskopg stanvoništva, a nakon avgustovskih izbora, ova klerikalno fašistiška družina ima precizne „domaće zadatke“ kako da izvrši eutanaziju, crnogorskog kulturnog i nacionalnog bića, pa je stoga ova svetosavka gostojuća vlada i formirana u Manastiru Ostrog“, kaže Vujović.

Kadrovska politika Ministarstva prosvjete u Crnoj Gori izaziva zabrinutost, jer se dozvoljava da na čelnim pozicijama u školama budu postavljene osobe koje imaju rasističke i šovinističke stavove. Naš sagovornik ističe da su aktuelnoj ministarki Vesni Bratić data četiri resora, ali da ova persona nezvanično ima još jedan resor, a to je „etničko čišćenje“.

„Dakle, sve ono što predstavlja supštinu bića Crne Gore dato je u ruke negatoru svega crnogorskoga, jednoj ženi skromnih intelektualnih kapaciteta, koja sa pozicija manastirke prosvjete ne razlikuje stilske figure, sa pozicije šefice kulture , ne zna kako se zove prva štamapana knjiga kod južnih Slovena, dok joj sa pozicija manastirke sporta ne pada na pamet da čestita crnogorskim sportisima, ali zato ne zaboravlja sportiste iz suśedne države, šaljući svog savjetnika (po ugovoru) da organizuje linč Nebojše Šofranca, našeg istaknutog sportskog novinara! Ovaka je situacija u ravni „apstolata“! Sa druge strane, oni koji se bave ekonomijom, odnosno rasipništvom, urušavaju crnogorsku ekonomiju, gase avio-kompaniju, ukidaju ministarstvo turizma u državi koja veći dio svog budžeta temelji na turističkoj privredi, i na taj način jednostavno finaliziraju zadatak da pokažu, kako Crna Gora nije „rentabilna“, nije samoodrživa, ni u kulturnom, ni u naučnom ni u ekonomskom smislu, pa joj stoga treba naći tutora, a to je, ko drugi, nego takozvani Srpski svet! Zamislite, krijući od javnosti, za svega tri dana su nas zadužili gotovo trećinu ukupnog duga napravljenog u zadnjih trideset godina“, objašnjava Vujović.

On ističe da je Crna Gora odavno postala „teatar apsurda“.

„Da nema ove lobotomije, koji bi to normalan čovjek pristao da i crkve i grobnice njegovih predaka budu prepisane na SPC odnosno na državu Srbiju. U samom početku vladavine ovih tuđina u CG, jasno sam kazao da će udariti prije svega na FCJK a onda na sve što procijene da bi im se moglo naći na putu za ostvarenje ideje jedine pravoslavne „džamahirije“ u Evropi! U tom smislu sam bio meta  litijaša i njihovihn satelita, zbog čega sam pomjeren sa radnog mjesta  u seoskoj školi na Barutani, a u međuvremen je protiv mene predato 6 krivičnih prijava za sve ono što oni inače rade Crnoj Gori u kontinuitetu: govor mržnje, nipodaštavanje temeljnih  vrijednosti naše države, vrijeđanje njenog dostojanstva, progon i sl. Sada, u skladu sa srpskom tradicijom počinje „śeča knezova“, odnosno  direktora i  njihovih zamjenika,  a na ta mjesta, kako vidimo iz medija, dovode se ljudi odani velikosrpskoj ideji i SPC, pa se tako iz školskog prostora uklanja državni grb i na njegovo mjesto postavlja slika Sv. Save! Onamo đe nema potpunih uslova  pokazati svoju „pravovjernost“  ovim klerofašistima , organizuje se metanisanje školske đece u vjerskom objektu, kao druge aktivnosti, striktno školskog karaktera, kojima je mjesto, prije svega u školskom prostoru! Jadno zvuče opravdanja kako se „tada i tada“ dešavalo nešto slično! Dešavali su se i koncentracioni logori u prošlosti, pa ne mogu biti opravdanje za neke savremene balkanske! Protagonisti sličnih „manifestacija“ gase i slobodne medije, kao što je primjerice „Skala“ radio“, kazao je Vujović.

Foto: Facebook Saborni Hram Svetog Jovana Vladimira

Naš sagovornik podsjeća da je i predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević prisustvao otkrivanju spomenika jednom od najvećih zlikovaca i saradnika fašista iz II i svjetskog rata, u rodnom mjestu manastirke Bratić, Draži Mihailoviću.

„Previše je koincidencija da bi bilo slučajno! Uz to se još savjetnik Vicepremijera, Filip Adžić ruga sa ovim unesrećenim narodom tvrdeći na Javnom servisu, kako treba da budemo srećni što smo se probudili toga jutra! Najskarednija politička perverzija koju pamti civilizovani svijet, koja po svojoj okrutnosti i bezobzirnosti ima poređenja samo sa onom Marije Antoanete: „Narod nema hljeba“-„Neka jedu kolače!“, zaključuje Vujović.

Učiteljica sa kokardom

Podsjećamo, naimenovanje Bojane Đačić za direktorku škole je 26. aprila, koje je izazvalo brojne reakcije zbog njene fotografije na kojoj nosi tradicionalnu srpsku kapu, šajkaču sa kokardom. Ista fotografija je preplavila društvene mreže.

Bojana Đačić, Foto: Facebook

Kuriozitet je i da je Đačić bila postavljena za direktorku Osnovne škole koja nosi ime Ristana Pavlovića – učitelja, partizanskog borca, učesnika Prvog zasjedanja Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije (AVNOJ), a koga su 1942. godine strijeljali upravo četnici.

Informaciju o iznenadnoj smjeni direktorke škole Đačić imao je poslanik Demokratskog fronta (DF) Marko Kovačević, koji je na sjednici skupštinskog Odbora za ljudska prava ocijenio da je „direktorica smijenjena isključivo zato što je ona pripadnica srpskog naroda“.

Međutim, zaštitnik ljudskih prava i sloboda Siniša Bijeković je ocijenio da Đačić nije smijenjena zbog njene nacionalne pripadnosti, nego zbog postova (objava) koji su objavljeni na društvenim profilima.

Ovo nije jedino u javnosti osporavano kadrovsko rešenje ministarke prosjete Vesne Bratić.

Konsultant iz resora Bratić može da bez sankcija novinaru da kaže „splačino“

Vladimir Vuković, koji je sa Aerodroma Podgorica 25. aprila uživo na svom Fejsbuk profilu prenosio doček juniorskog vicešampiona svijeta boksera Petra Liješevića, a novinara Radio-televizije Crne Gore (RTCG) Nebojšu Šofranca više puta nazvao „splačinom“, u Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta je od 1. aprila angažovan na osnovu konsultantskog ugovora na određeno vrijeme, za potrebe uređenja pitanja iz domena obrazovanja u auto-školama u Crnoj Gori.

„Žensko ko žensko, čak i kad je četnik“

I sama ministarka Vesna Bratić je nakon izbora na tu funkciju bila na udaru javnosti zbog objava na Fejsbuku u kojima nije sporila da je srpski nacionalista, označavajući sebe terminom „žena-četnik“, dok je jednog od najpoznatijih regionalnih kolumnista i borca protiv nacionalizma i političkog primitivizma Borisa Dežulovića nazvala ustašom.

IZVOR:
PORTALLUČA