U Hrvatskoj zatvorska kazna za ustaške i četničke simbole

Hrvatski sabor trebalo bi do kraja maja završi raspravu o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona koje predlaže vladajuća koalicija, a ovih dana dovršen je i nacrt teksta kojim se u zakon želi da doda član kojim bi se zabranila javnu upotreba ustaškog pozdrava “Za dom spremni”.

Riječ je o inicijativi koju je početkom ove godine pokrenuo Ognjen Kraus, predsjednik Jevrejske opštine Zagreb, koji je organizovao tri sastanka na koje su došli predstavnici većine parlamentarnih stranaka i manjinski zastupnici, a sve kako bi se sankcionisala svaka upotreba ustaških, četničkih i fašističkih simbola.

“Ako u HDZ-u ne prihvate ovaj predlog, opozicija će u tom slučaju u Sabor uputiti novi predlog izmena Krivičnog zakona, ali nadamo se da će shvatiti koliko je ovo važno”, objasnio je Peđa Grbin, predsjednik SDP-a.

U predlogu stoji kako se ne traži donošenje novog zakona, nego se nakon članka 325. KZ-a dodaje članak 325.a), “Isticanje obilježja nacionalsocijalizma, fašizma, ustaškog i četničkog pokreta ili režima” .

“Ko u javnom prostoru koristi, javno ističe, nosi na odjeći ili pokazuje u javnosti na drugi način simbole, parole, slogane, zastave, znakove, oznake, slike, imena, nadimke, nazive, pozdrave, pokliče, načine pozdravljanja, geste, odore ili njihove dijelove ili druga obilježja fašističkog, nacionalsocijalističkog, ustaškog i četničkog pokreta ili režima ili njihovih vodećih osoba, biće kažnjen sa kaznom zatvora od šest meseci do tri godine”, piše u predlogu.

“Ko krivčno djelo iz stavke 1. ovog zakona počini putem pisanih, elektroničkih medija, društvenih mreža, biće kaznom zatvora od šest mjeseci do četiri godine. Ko proizvodi, skladišti, distribuira, prodaje, uvozi, izvozi, posjeduje u većim količinama ili čini dostupnim javnosti materijal iz stavkw 1. ovog zakona, biće kažnjen kaznom zatvora od jedne do pet godina”, stoji u predlogu.

IZVOR:
Jutarnji list

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code