01/29/2023

Tijana Lopičić: Nacrtana mi je meta zbog građanskog aktivizma

Piše: Tijana Lopičić

Kada dobijete informaciju da se vaše ime nalazi  na platformi BIRN-a, i to kao jedno od imena ključnih predstavnika navodno ekstremitičke organizacije “Bogougodnica”, a  pritom nijeste ni član iste, počinjete da uviđate koliko je ozbiljno napadnut vaš integritet, te posljedice koje su već enormne.

Neću ulaziti u metodologiju kvazi novinarke Jelene Jovanović,  po kom principu je svrstala “Bogougodnice” kao vjersku ekstremističku organizaciju, ali je nevjerovatno da je, mene, prepoznatog individualca (nijesam član ni jedne organizacije ni političke partije), svrstala kao njihovog ključnog predstavnika. Zaista, biće mi neizmjerno zadovoljstvo da pogledam te navodne dokaze na sudu, po kom sam osnovu dobila ovu nezasluženu titulu.

Zahvaljujem se Tanji Pavićević koja je u emisiji “Drugačija radio veza” kod gospodina Šukovića, jasno istakla da nemam nikakve veze sa  “Bogougodnicama”, te da je osnivač i idejni tvorac ove feminističke organizacije građanska aktivistkinja Maja Miličković. Na spisku ključnih ljudi se nijesu našle mnoge članice koje pripadaju “Bogougodnicama”.

No, sada se trebamo zapitati kome je toliko zasmetao moj građanski aktivizam? Kome to smetaju istorijske činjenice koje imaju jasnu metodologiju, i u mojoj knjizu i u svakom javno objavljem tekstu? Nažalost, iscrtana mi je iznova meta, koja nije niti prava niti posljednja. Nijeste, ovim aktom, napali samo moj lični integritet, već ste sabotirali i moju mikro marketinšku firmu, targetirajući me na BIRN-u kao ekstremistu-teroristu.

Neću se baviti pretpostavkama od koga je mogla doći ova direktiva. Ipak, možemo se podsjetiti da me predstavnik SNS-a Vladimir Đukanović, u avgustu 2021. godine, napadao svojim mizogenim stavovima. Ne zaboravlju se baš tako lako one mnogobojne  srpske medijske hajke, i u Crnoj Gori i u Srbiji, kao ni prijetnje mojim ubistvom koje sam prijavljivala policiji.

Bilo kako bilo, zahvalna sam što ste i ovim, nadasve ružnim, činom valorizovali moj rad – u suprotom, ne bih bila meta. Gospođo i kvazi novinarko Jovanović, ukoliko bilo šta u mom dosadašnjem javnom radu ima primjesu ekstremizma, Vi to dokažite. Samo zapamtite, istorija nije verzija priče koja se vašem subjektivnom stavu dopada, te čiji temelj ima jačinu rečenice ”baka mi je rekla”. Istorijsko uporište počiva na prvorazrednim istorijskim dokumentima.

Na kraju, zalažem se i uvijek sam se zalagala za multinacionalno i multikonfesionalno društvo, te sekularnu a ne klerofašističku državu – baš kao i ostale targetirane osobe na spisku. Nažalost,  sa promjenom vlasti 2020. svjedočimo da je Crna Gora obukla ruho “srpske sparte”, kada ste projektom “sprski svet” iznova napali crnogorski identitet, vršeći kultirološki genocid.

Read Previous

Vujović: Abazović ni na sastanak ne smije bez Mandića, da ne kaže što na svoju ruku

Read Next

Završen sastanak, evo da li je došlo do dogovora!