Stanić: Vlast ne želi da razgovora o manjim nametima za poslodavce

Skupštinski Odbor za ekonomiju, finansije i budžet odbio je na jučerašnjoj sjednici inicijativu poslanika SDP za konsultativno saslušanje resornih ministara finansija Milojka Spajića i ekonomskog razvoja Jakova Milatovića na temu smanjenja poreskog opterećenja za poslodavce.

Nažalost nova skupštinska većina pokazuje da joj nije cilj jačanje kontrolne uloge Parlamenta i popravljanje položaja onih koji pune crnogorski budžet.

Činjenica je da su poslodavci u Crnoj Gori zvanično najoporezovaniji u regionu. Na 100 eura neto zarade poslodavci plaćaju  64 eura obaveza državi. U ovakvim uslovima razumljivo je nezadovoljstvo poslodavaca, a posebno imajući u vidu da na svakom koraku vide nepravdu u dijelu nejednake primjene zakona. Ovakvim uslovima poslovanja država utiče na lošu konkurentnost naših kompanija i poštene poslodavce, koje silom gura u nelegalnu ekonomiju. Socijaldemokratska partija već duži vremenski period insistira na zakonskom rasterećenju poreskih opterećenja za privrednike, kao dijelu ekonomsko-socijalnih predloga u kojem je i povećenje iznosa minimalne zarade na 50% prosječne zarade. Kako je upravo u proceduri zakon kojim se povećava minimalna zarada, smatramo da bi upravo do usvajanja tog zakonskog predloga bilo korisno čuti što o ideji poreskog rasterećenja misle predstavnici Ministarstva finansija, ali i Unije poslodavaca, Privredne komore Crne Gore i zainteresovane stručne javnosti.

Sa žaljenjem konstatujemo da je izuzetno loša poruka da u novoj političkoj realnosti, u kojoj su predstavnici današnje vladajuće koalicije davali podršku za slične inicijative u prošlom mandatu, na jučerašnjoj sjednici nije postojala volja da se razmtraju opravdani zahtjevi crnogorske privrede.

Nije dobro da nova politička većina pokušava da “sakrije” ministre od konsultativnih saslušanja na kojima treba poslanicima i vlasti i opozicije, ali prije svega crnogorskoj javnosti, da predstave određene politike od kojih direktno zavisi životni standard desetina hiljada naših sugrađana.

SDP će i u narednom periodu, kroz zakonsku proceduru, insistirati na smanjenju poreskog optrerećenja sa 64% na 55%, kako bi se privrednicima obezbijedila sredstva za investicije i povećenje zarada radnicima.

Mirko Stanić

 Portparol SDP