Sreten Vujović: Pomirenje ili mimikrijski revizionizam

Sreten Vujović

Tematska śednica Saveza dijaspore i iseljenika Crne Gore održana je u petak, 30. jula 2021. godine na Cetinju.Organizovali su je Savez dijaspore i iseljenika Crne Gore, Savez Crnogoraca Hrvatske, Crnogorsko KPS Društvo „MORAČA“ Kranj, Slovenija, Crnogorska dijaspora u Švajcerskoj i drugi uz podršku eMDe Alijanse – Zajednice crnogorskih udruženja u Njemačkoj

U okviru zadate teme „CRNOGORSKA DIJASPORA U KONTEKSTU AKTUELNE POLITIČKE SITUACIJE U CRNOJ GORI“ govorili su:  predśednik Saveza dijaspore i iseljenika, prof. dr. Muamera Kalića, prof. dr Milenko Perović, prof. dr Boban Batrićević, Emira Mustajbašić-Ličina, akademik prof. Sreten Vujović, Ljubo Radović, prof. dr Adnan Čirgić, prof. Aleksandar Radoman

Predstavnike dijaspore pozdravio je gradonačelnik Prijestonice Aleksandrar Kašćelan.

 Izlaganje akademika DANU, Sretena VUJOVIĆA “Pomirenje ili mimikrijski revizionizam”portal Radio Skala prenosi u cjelosti.

Ovo izlaganje bih počeo riječima Dritana ABAZOVIĆA, potpredśednika Ničega, punog narcisoidne samohvale zbog toga što su pripadnici policije BiH uhapsili švercere cigareta, nestalih u barskoj luci iz koje ovaj tovar odvezen i prešao granicu, a da niko od eksperata to nije ni primijetio! Za očekivati je da se pohvali i nekim hapšenjima u Kolumbiji! Dakle, on izjavi: „Pandorina kutija je otvorena!“ I po prvi put se slažem sa njim! Kutija u kojoj su se nalazila sva zla svijeta otvorena je 30. avgusta prošle godine!

Skupina cirkusanata 

Nekome ova družina može izgledati kao skupina cirkusanata, koji o trošku države svakodnevno uveseljavaju svoje neuko i u manjem dijelu zlonamjerno biračko tijelo. Međutim, oni imaju precizan zadatak, budući je tu i takvu vladu po prvi put nakon 1918. godine birala institucija Republike Srbije,  instalirana u Crnoj Gori, nakon nasilnog ukidanja naše države i njene vjekovne crkve, prije jednog vijeka kao okupatorska Srpska pravoslavna crkva, koja će nakon propasti ideje Velike Srbije, maskirane kao  Kraljevina SHS i kasnije kao Kraljevina Jugoslavija, cijelo vrijeme čuvati „infrastrukturu“ ove monstruozne tvorevine, a koja je na ovim prostorima napravila more krvi, počev od Nemanjića, za koje, falsifikujući istoriju, tvrde kako su oni stvorili Crnu Goru?! Da čujemo što o tome kaže sam Stefan Nemanja:

…Povrati Dioklitiju i Dalmaciju … kojima su imena: Danj grad, Sardoniki grad, Drivast, Rosaf grad zvani Skadar, grad Svač, grad Ulcinj, grad slavni Bar. A Kotor ostavi, utvrdi ga i prenese svoj dvor u nj…. Ostale gradove poobara, i poruši, i pretvori slavu njihovu u pustoš…da služi državi njegovoj sa strahom i sa urečenim dankom…„

Stevan Prvovjenčani, Stara srpska književnost,

Novi Sad – Beograd, 1966, 52-53, 60-61. Preveo L. Mirković)

Koji to vladar razara vlastitu kuću?

Koji to vladar razara vlastitu kuću? To rade samo osvajači. Ovi Pandorini „izvođači radova“ su „zagrebli“ po dubini, nudeći nam  „svetosavlje“ umjesto hrišćanstva, što predstavlja najveću hrišćansku jeres (Ja sam Gospod Bog tvoj nemoj imati drugih  bogova osim Mene – prva Božja zapovijest)! Oni svakodnevno krše svih deset! Molim, provjerite! Ovi svetosavski „prosvetitelji“ zaboravljaju da ni sami Srbi za Savu nijesu znali do 17. vijeka, kada su ga Austrougari izvukli iz anonimnosti 1690, stvarajući crkvenu organizaciju pravoslavaca u Habsburškoj monarhiji! Na isti način Srbima je turski sultan uradio zastavu, trobojku, sa obaveznim  simbolom Otomanske imperije. Tu zastavu nam sada nudi ova vesela Srbadija, u kojoj doduše ima i političkih janjičara. O tome kneginja Darinka Obrenović, dajući uputstva Milanu Piroćancu, između ostalog kaže:

Knjeginja Darinka Obrenović-Upustvo Milanu Piročanstvu

” Srbija pribavi iz Crne Gore što veći broj mladića iz najuglednijih familija, da im dade stipendije i da se školuju u Beogradu. Oni imaju biti naročito vaspitani da budu, pod ovim ili onim vidom, protivu Crne Gore, a da rade za Srbiju i njenu dinastiju, naročito kad se budu povratili u svoju domovinu. Treba od njih stvoriti političke janjičare, da zakolju i svoju rođenu majku. ” (izvor: Srbija i oslobodilački pokreti. SANU, Beograd, 1983, 538)

Nakon toga je došla Bombaška afera, a došli smo i do momenta u kome možemo  kazati da imamo dvije dijaspore: Dijasporu po modelu kneginje Darinke Obrenović, koja trenutno vlada Crnom Gorom i ostatak dijaspore u cijelom svijetu, koji su svoj patriotizam dokazali i u dobru i u zlu! Sjetimo se samo naših iseljenika stradalih u albanskoj luci San Giovanni di Medova, kako je Italijani zovu, januara 1916. godine!

Pašić o odrođenim Crnogorcima

Kakvo mišljenje u samoj Srbiji imaju o takvim, odrođenim Crnogorcima najslikovitije govori i sam Nikola Pašić prije više od 100 godina, ideološki otac Vučića i njegovih poslušnika u Crnoj Gori:

“Sve nama naklonjene Crnogorce prihvatiti bolje nego prave Srbe! Najbolji su nam poreznici, policioti, žandari, panduri. Daj im da vladaju kobajagi, bivaće veći Srbi i od Srba!… Ne davati im jedino vlast nad prostim narodom, nikako nad državom! A što je najvažnije, u njihovu bednu karadagliju ne ulagati ni dinara, da ne bi gologuznici to više snovali o crnogorskom raju”.

Pravljenje „dobrih“ temelje po „dubini“ ,počev od Nemanjića do Dražinih četnika

Ovakva ideologija će početkom Drugog svjetskog rata završiti u kolaboraciji sa nacističkom Italijom i Njemačkom i napraviti nebrojene zločine, koji po svojoj okrutnosti često prevazilaze zlodjela samih nacista na ovim prostorima. Kako su novi vlastodršci napravili „dobre“ temelje po „dubini“ počev od Nemanjića do Dražinih četnika, danas valja pridobiti naklonost Muslimana, kojih je najveći broj u dijaspori, kako bi iste pripadnike islamske vjere „pomirili“ sa vojvodom Pavlom Đurišićem i ostalim zlikovcima koji su sprovodili  (č)etničko čišćenje  nad ovim narodom, o čemu postoje i pisani izvještaji preteča ovih pomiritelja (8.000 žena, staraca i đece i 1.200 branitelja), da bi decenijama kasnije Amfilohije Radović, u narodu poznatiji kao Amficus Diabolicus,  pravio ratnohuškački parastos, proglašavajući posthumno muslimanske žrtve Srbima! Tu se  njegov doprinos izmirenju žrtava i zlikovaca nalazi u sferi naučne fantastike! Tome śedoći i skorašnji crkveni pomen žrtvama u Velici! Baštinici četničko-fašističke ideologije prave opjelo žrtvama  iz partiznsko-komunističkih porodica! To predstavlja najbrutalnije ruganje sa ovim mučenicima. To radi ista paracrkvena organizacija, SPC, ista koja je kanonizovala fašističke koljače, popa Macu Vukojičića i Slobodana Šiljka! Ista četnička „kamarila“ planira da u Pivi napravi novi parastos mučenicima, patriotama! Interesantno bi bilo znati da li će potomcima stradalih Pivljana kazati da su njihovi ideološki oci, četnici učestvovali u tom pokolju, po „logici“  ‘sudite mu pošteno, pa da ga strijeljamo’! Ta opjela prave  isti sveštenici okupatorske SPC, tadašnji i sadašnji saradnici četnika, koji đecu uče da pjevaju pjesme tipa:

 „Srebrenice, ti si meni mila, da bog da se tri put ponovila“

ili

„Ao Ratko šalji nam salate; biće mesa-klaćemo Hrvate, pola klati pola psima dati“! (snimci su dostupni na You Tube, ali i na portalu Skala radija u mom tekstu tim povodom)

Bečić izigrava Isusa

Je li to pomirenje koje nam nude ovi prevaranti? Ko je dao pravo Aleksi Bečiću, „zlatnom dečku od 24 karata“, kako ga zovu njegovi poslodavci iz Beograda, da u svoj predizborni spot uključi ćivot Sv. Petra Cetinjskog, ili da izigrava Proroka Muhameda, zbog čega bi u nekim islamskim zemljama za njegovu glavu bila raspisana nagrada sa najvećim brojem karata u zlatu! Ko mu je dao pravo da izigrava Isusa i đelje krst na koji bi trebao biti razapet! Ne brini, Aleksa, razapeće te oni kojima služiš! Mi nećemo! Eto, odakle osnovna ideja svaštoljubivom „Apostolu“ u  apostolatu gostojuće vlade u Crnoj Gori! Aleksa je i ovu ideju plagirao od Amfilohija Radovića!

Postavlja se pitanje da li će ova parapolitička organizacija napraviti in memoriam Muslimanima, starcima, đeci, ženama, stradalima  pod četničkom kamom  (njih 9.200), a bilo bi za očekivati, kojom su silinom  i „posvećenošću“ krenuli, da naprave neki i u Srebrenici, budući su glasali za usvajanje Rezolucije! No što će, ako im se Ratko i Radovan naljute?

Crna Gora postala veliki svetosavski teatar apsurda

Moj pokojni prijatelj, veliki dr Radoslav Rotković je jednom citirao biblijsku mudrost:„Propade narod moj, jer je bez znanja!“ Uprava za saradnju sa dijasporom, umjesto što traži saučesnike u ovoj prljavoj raboti, bi trebala pokrenuti ponovno osnivanje dopunskih škola u dijaspori, ali ne po svetosavskom „receptu“ u školskom programu, koji je na sceni u Crnoj Gori! Tome śedoče i najave manastirke, čiji peti resor predstavlja „etničko čišćenje“ u  cnogorskim institucijama prosvjete, kulture i nauke, uvođenja vjeronauke u školski sistem! Postavlja se pitanje: „Zašto se na tome više ne insistira?“ Iz prostog razloga što je cijela Crna Gora postala veliki svetosavski teatar apsurda- planove je već napravio Amfilohije Radović, a imao je vremena za uvježbavanje i „generalnu“ probu! Prema nekim informacijama samo u Podgorici 300 kuća služi za indoktrinaciju đece osnovnoškolskog uzrasta tzv. svetosavljem! Što prema ovoj činjenici predstavlja prekršaj RadeVišnjić? Ne govorim o njenim privatnim fotografijima, jer u vezi sa ovom vlašću ima mnogo gorih video zapisa i fotografija, koje predstavljaju najvulgarniju pornografiju! Svi su se skandalizovali kada je manastirka Bratić  smijenila direktoricu koja je umrla prije nekoliko mjeseci! Greška? Nije! Ovi spiskovi kadrova za „odstrijel“ su napravljeni  još dok je uvažena direktorica bila u životu, a nijesu naknadno provjeravani; samo izvučeni iz fioke! Ni telegram saušešća Dritana Abazovića upućen na adresu živog, predśednika  Crnogorskog P.E.N Centra dr Milenka Perovića nije greška! To su samo podsvjesne želje ove svetosavske, gostujuće vlade u Crnoj Gori.

U dopunskoj školi u Švajcarskoj sam radio dvije godine i moj posao  u 6 škola se nije završavao u nastavi; bila je tu i pomoć u  formiranju klupskih biblioteka, priredbi, proslava značajnih datuma u zemlji! Otkazano mi je zbog mog antiratnog angažmana dvije godine ranije! Nešto od ove saradnje sa dijasporom je počelo funkcionisati na Ivanovim koritima u okviru Ljetnje škole u prirodi čiji sam nacrt projekta ponudio u Maloj sali ove kuće u saradnji sa predsjednicom tadašnje skupštine Prijstonice, gospođom Vujanović! Očekivao sam i ja ponudu radnog  angažmana, ali… odavno je rečeno: „Revolucija jede svoju đecu“!

Crnogorci i vjera

Neko je našu đecu i omladinu naučio da trebaju klečati  na svakom mjestu đe gođ im to, naredi bilo koji srpski pop! Evo što o metanjisanju kaže dr Ivo Jovićević u „Śećanju jednog federaliste“ iz 1926:

„Crnogorci dosta slabo pośećuju crkve, a kad to čine oni vjerske ceremonije vrše dostojanstveno, kao i druge vjerske običaje, ali ne ljube ikone, ne metanišu, ne udaraju čelom o pločnik crkve. Poneki put se prekrste i to je sve.“

 Svaštoljubivi premijer bi kao „premijer svih građana Crne Gore“ trebao objasniti pripadnicima islamske vjere, zašto se kompletna vlada krstila prilikom polaganja zakletve, imajući u vidu da svi građani Crne Gore nijesu hrišćani, ili je to bilo „obećanje“ da će „inovjernike“ vratiti „vjeri prađedovskoj“ kao što su brutalno pokušali 1913. godine, dok ih u tome nijesu spriječili crnogorski suveren Nikola i poglavar tada autokefalne CPC, Mitrofan Ban! Što bi se desilo da su najnoviju vladu nekim slučajem formirali u Islamskoj  zajednici i da su članovi takve vlade primijenili isti molitveni „recept“ u skladu sa islamom, prilikom polaganja svečane zakletve! Sasvim sam siguran da bi se „ugroženi“ svetosavci digli na oružje!

Dijaspora odbila da bude instrument u rukama klerofašista

Predstavnici naše dijaspore iz Hrvatske i Zapadne Evrope su već dali svoje mišljenje o upornim pokušajima nove vlasti da napravi „kopču“ sa dijasporom i odbili da budu instrument u  rukama ovih klerofašista, dok se na nekim tradicionalnim okupljanjima dijaspore  pripadnici ove srpske, gostujuće, importovane sekte, jednostavno „utrpavaju“, računajući da ih pristojni i gostoljubivi domaćini neće prićerati sa vrata. Jasno je zašto se odbija saradnja sa predstavnicima ovakve vlasti: nemoguće je praviti pomirenje na bazi falsifikovane, klerikalne revizije istorije! Nemoguće je pomiriti dželata i žrtvu! Moguće će biti, ako ova vlast napravi jasan otklon od četništva i njihove fašističke ideologije! Takav koncept je udaljen od njih nekoliko svjetlosnih godina, a oni će prema mojoj slobodnoj procjeni trajati koliko zetsko okruglasto sezonsko povrće! Za ovakve pozive na pomirenje bi se kazalo: „Tragovi su mnogi do pećine…“