SRBI I VELIKOSRBI !?

Piše: Miodrag Živković

Crnogorci su stalno na ivici da dožive sudbinu jednog od mnogobrojnih naroda koji su nestajali kroz istoriju i koje su asimilovale veće etničke države, sličnog jezika, kulture i religije.

Naše identitetske kontraverze nijesu plod slučajnosti ili rezultat nacionalne inferiornosti nego rezultat strateški temeljnog i dugotrajnog asimilatorskog djelovanja velikosrpske – svetosavske crkve u CG.

Od popisa 1948. godine do 2011. godine, nestalo je 48% Crnogoraca, a samo od 1991 – 2011, broj nacionalnih Srba se povećao za 20%. Moramo priznati da ni Indijanci nijesu ovako brzo nestajali.

Za jednu građansku državu, kakva je Crna Gora, najmanji problem bi bio što je jedan broj građana promijenio nacionalnost, što je crnogorsku nacionalnost zamijenio srpskom, ali je veliki problem nacionalna transformacija iz Crnogorca u velikosrbina, što se nama upravo dešava pune tri decenije.

Svojim hegemonističkim djelovanjem i šovinističkom doktrinom, Srpska crkva je nacionalnim inžinjeringom iznjedrila i vaspiatla ogroman broj vjernih velikosrpskih podanika, otvoreno ih suprotstavljajući svojoj rođenoj zemlji, svojim precima i svemu crnogorskom. Podležući takvoj šovinističkoj doktrini Srpske crkve ovi moderni janičari neskriveno mrze i Crnu Goru i sve što je crnogorsko, svjesno i voljno učestvujući u projektu satiranja i nestanka Crne Gore i Crnogoraca kao naroda.

Iz njihovog ponašanja na nedavno održanim litijama, slavlju pobjede na izborima i porukama na društvenim mrežama, lakše shvatamo onu strašnu poruku da niko kao izdajnik ne mrzi izdatu domovinu.

Za razliku od velikosrba koji ne priznaju CG državu, njenu istoriju, jezik, kulturu i crkvu, koji to smatraju “srpskim”, sa nama žive i Srbi koji zajedno sa Crnogorcima i svim drugim narodima vole i poštuju svoju Crnu Goru, njen građanski, antifašistički i multivjerski karakter.

Oni su dio naših familija, naši kumovi i prijatelji i jedanako se nalaze na udaru velikosrpskog šovinizma kao i svi ostali nesrpski narodi u CG.

Pišući o ovome, samo mi je bila namjera da jasno razlikujemo i nikada ne poistovjećujemo građane srpske nacionalnosti sa velikosrpskim šovinistima koje je mentalno obezglavila Srpska crkva, pretvarajući ih u podanike i sredstvo satiranja Crne Gore.