12/04/2021

SNP: Ivan Vuković i uredništvo Gradske TV da prestanu da šire mržnju

Iz Socijalističke narodne partije poručuli su da je skandalozan način na koji su urednici Gradske TV izvijestili o ubistvu Ljubiše Mrdaka u Nikšiću, okrivljujući, kako navode, vjernke Mitropolije crnogorsko-primorske SPC.

“Ući će u anale neprofesionalnog i tendencioznog izvještavanja čiji je jedini cilj širenje mržnje prema jednoj društvenoj grupaciji.

Pokušaj novinarke ovog medija da, komentarima u stilu koleginice iz Srbije, stavi znak jednakosti između Mrdakovih ubica i vjernika SPC je, zapravo, pokušaj partijske televizije iza koje stoje DPS i Ivan Vuković, da „dokažu“ javnosti da se od SPC i njenih podržavalaca može očekivati samo zlo, oličeno u ubicama, ratnim huškačima, lopovima, itd”, navode iz SNP-a.

Međutim, kako dodaju, žalosno je nastojanje bivše vlasti da se sada preko lokalnog TV emitera, nakon što su izgubili ekskluzivno pravo upravljanja državnom televizijom, obračunava sa neprijateljima koje vide u gotovo svakom vjerniku Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

“Golem su zadatak preuzeli na sebe Vuković i njegova srbofobna ekipa kada se zna da ubjedljivu većinu pravoslavaca u Crnoj Gori čine upravo vjernici SPC.

Takođe, tužno je što na ovaj sramni napad na jednu vjersku zajednicu i njene pripadnike nisu reagovali brojni zaštitnici ljudskih prava, koji su tako brzi da se oglase kada je riječ o slučajevima mnogo manjeg značaja nego što je ovaj.

SNP CG traži od Ivana Vukovića i uredništva Gradske TV da prestanu da šire mržnju preko frekvencija ovog medija, naročito iz razloga što se isti finansira iz sredstava svih građana Podgorice, i što velika većina Podgoričana ne želi da bude izložena sadržajima ovakve vrste, koje ne doprinose ničemu dobrom, već naprotiv podstiču dalje produbljavanje podjela i tenzija u Crnoj Gori”, kažu iz SNP-a.

Pozivaju i nadležne institucije da se oglase o ovom slučaju i da saopšte da li u njemu ima elemenata za krivično gonjenje.

“Srećom, na lokalnim izborima koji se očekuju ubrzo u Podgorici, Vuković i ekipa će postati politička prošlost, a sa njima i sramno izvještavanje na Gradskoj TV”, zaključuju u saopštenju.