12/04/2021

Skupština na produženom odmoru, URA i Demokrate ni riječi o cijenama goriva

Skupština Crne Gore ne zasijeda, sjednice se ne zakazuju, a poslanici vladajuće većine kao da su zaboravili da su izabrani predstavnici građana, te da su vlast i osvojili na osnovu predizbornih obećanja. Iako parlament ima moć da izmijeni Zakon o akcizama, a poslanici vladajuće graniture većinu da ga usvoje, predstavnici partija koji su, kada su bili opozicija, žestoko kritikovali Vladu Crne Gore prilikom svakog poskupljenja goriva, sada mudro ćute.

Radi pojašnjenja, zakone može da predlaže i Vlada i Skupština. S obzirom na to da u Vladi Crne Gore nema ni naznaka kada bi mogao da se ublaži efekat kontinuiranog i značajnog rasta cijena nafte i naftnih derivata, za očekivati je bilio da se u Skupštini, posebno ako se imaju u vidu poruke koje su slali prije nego što su zauzeli fotelje, vladajuća većina dogovori i predloži akt kojim bi ispunili ono što su obećavali.

Da podsjetimo – Građanski pokret URA je bio najglasniji u komentarisanju cijena goriva, tvrdeći da je rast cijena derivata “samo još jedan u nizu udara na standard građana koje Vlada kontinuirano sprovodi prebacujući građanima da ispravljaju i plaćaju njihove greške”. Čak su zahtijevali i nove izbore zbog rasta cijena goriva.

Sada, kad je njhov predsjednik Dritan Abazović potpredsjednik Vlade, o akcizama ni riječi.

Slično je i sa Demokratama koji su tvrdili da “Vlada cijenama goriva popunjava budžetske rupe” dok je za SNP svako poskupljenje goriva bilo posljedica neodgovorne vlasti. Sada se, međutim, ne oglašavaju.

Da nema političke volje kod parlamentarne većine u Skupštini da izmijeni Zakon o akcizama, govori i podatak da je Socijaldemokratska partija je još u januaru obnovila zakonsku inicijativu za umanjenje akciza na gorivo, tražeći da se akcize umanje za 15 odsto.

“Sada su na ispitu predstavnici nove vlasti od kojih su mnogi podržavali našu ideju u proteklim godina, dok su bili u opoziciji ”, tvrde u ovoj partiji.

I dok je Skupština na produženom odmoru, a slično se ponašaju u Vladi Crne Gore, teret punjenja budžeta pada direktno na građane i privredu. Nagli skok cijena nafte i naftnih derivata posbeno će osjetiti ionako oslabljena domaća poljoprivreda, koji su već više puta protestovali zbog ignorantskog odnosa vlasti.

IZVOR:
cdm