Preminula Mira Furlan: Poznat uzrok smrti?

Legendarna jugoslovenska glumica Mira Furlan umrla je u 65. godini, objavljeno je na njenom zvaničnom Tviter nalogu.

Kako prenosi Variety, glumica je preminula u srijedu 20. januara.

Mira je rođena u Hrvatskoj 1955. a u Americi je živjela od 1991. godine kad je zbog rata emigrirala sa suprugom. Uzrok smrti još nije poznat, ali je kreator serije Vavilon 5 u kojoj je igrala i koji se oprostio od nje na društvenim mrežama, rekao da je već neko vrijeme imala probleme sa zdravljem.

“Ovo je noć velike tuge, naša prijateljica i saputnica otišla je putem na kom je više ne možemo uhvatiti. Ali kao i sa svim drugim, stići ćemo je jednom i vjerujem da će imati mnogo priča za nas tada i da će još mnogo važnih uloga podijeliti sa univerzumom”, napisao je Strazinski.

Kako mediji saznaju od izvora bliskih porodici, Mira Furlan je već duže bila zaražena virusom Zapadnog Nila koji joj je prenio zaraženi komarac. Zbog bolesti je posljednjih nekoliko mjeseci provela u teškom stanju boreći se za život.

Iako joj je u bolnici u SAD pružena najbolja moguća ljekarska njega, bolest je, nažalost, bila jača, piše Večernji list.

Bolest ili groznicu Zapadnog Nila uzrokuje virus Zapadnog Nila (VZN) koji se u prirodi održava u ciklusu između komaraca i ptica koje su primarni rezervoari virusa. Virus se prenosi na ljude, kopitare i druge sisare ubodom zaraženog komarca (vektora), ali se ne prenosi sa čovjeka na čovjeka.

IZVOR:
Vecernji list