Porfirije: Na Cetinju su silom htjeli da nas spriječe da dođemo u svoju kuću

foto: mitropolija-zagrebacka.org

Patrijarh srpski Porfirije tvrdi da su protesti na Cetinju imali za cilj da onemoguće vjernicima prava na vjersku slobodu.

“Zamjenom teza, na silu je neko htio da nas spriječi da dođemo u svoju kuću. Mi smo hjteli da uđemo najmirnijim putem, a oni su htjeli da nas proglase za nasilnike. Odrekli smo se svega, rekli smo narodu da ne dolazi. Goste iz čitavog svijeta, mitropolite, episkope, sveštenike i monahe – sve smo ih zamolili da ne dođu. Nismo time samo pokazali dobru volju, već smo pokazali da želimo da ih molimo da nas puste u svoju kuću“, naveo je Porfirije koji danas boravi u Jasenovcu.

Patrijarh je rekao da je neko namjerno radio na polarizaciji naroda u Crnoj Gori.

„Neki se koriste onom ‘zavadi, pa vladaj. On svojim vladanjem pokušava da prikrije velika nepočinstva koja su bila za vrijeme njegovog vladanja. Znaju bolje od nas to oni koji se time bave. Naše je i da se molimo i za tog, bez obzira na sve. Ono što je najveća prevara i najbolnije – neko je tom zamjenom teza pokušao da nas predstavi izazivačem svakog zla i konflikta. Bojim se da je to, a to ću reći na ovom mjestu, oproban i stari metod”. istako je on.

Kako kaže kada bi nekoga proglasili apsolutnim zlom, drugome bi dali legitimno pravo i oruđe u ruke da to zlo eliminiše bez trunke savjesti i da neće za to polagati odgovornost. Mjesto na kom se nalazimo ilustruje takav metod i dodaje da mu je žao što su se te zamjene teza prelile u Hrvatsku.

„Jedan moj prijatelj, ne znam da li je posumnjao ili je bio u horu onih koji su morali, je rekao da ima više Porfirija i da su njemu poznata čak trojica. Ima zapisanih djela, pa nek svako razmisli koliko ima Porfirija. Uvijek sam i na svakom mjestu govorio samo afirmativno o Hrvatskoj. Nikad nisam htio da dolivam ulje na vatru, oćutao sam mnogo puta“, saopštio je Porfirije.

IZVOR:
Nova RS

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code