Pop Jadonikoje i njegovo stado

Piše: Sreten Vujović

(Savremena bajka)

Ima nekoliko interesantnih životnih slika jagnjeta u literaturi i tradiciji, koje bi se komotno mogle „preslikati“ na crnogorsku situaciju! Ovo je bajka o čobaninu, jaganjcima i vuku!

Svaki malo kulturniji vuk će biti prosto zapanjen „proskurama“ i umjetničkim darom jagnjeta (“Aska i vuk”) i to će ovoj umiljatoj životinji spasiti život!

Drugi primjer je prizor sa „vukom“ i „pendrek efendijama“ na Cetinju 5. septembra! Likovi iz te „krvave bajke“ podśećaju na onog vuka, koji je tražio razlog da pojede jagnje, pa ga je optužio kako mu muti vodu, premda je jagnje pilo nizvodno, a vuk se nalazio uzvodno,  te je jedino on mogao mutiti vodu  jagnjetu! Kada nije pomogla ova optužba, vuk se žalio kako je jagnje pucalo na njega iz vatrenog oružja i bacilo par „molotovljevih koktela“

Tu počinje i bajka o čobaninu zvanom Jadonikoje, i njegovima ovcama! Cijelog života i ovce i jagnjad strahuju od vuka, a na kraju ih pojede onaj kome najviše vjeruju! Čobanin Jadonikoje! One koje ne uspije pojesti, Jadonikoje, ili prepusti vukovima ili ih jednostavno proda za male pare. Što će njemu  ovozemaljska blaga, kada će ga Amficus Diabolicus ubrzo pozvati, da sličnim putem ode kod Hada, kako bi mu pomogao piriti vatru, jer ovamo su zapalili sve što su mogli i prodali sve što su  htjeli! Tamo light show  već postoji, „raskošniji“ nego onaj kod Srama, tako da žurka vampira može početi!

Butiga u  ovostranosti bi trebala uskoro biti zatvorena, mjerama manastirke pogrebnih usluga JBB, manastira kapitalnog rasipništva, i manastirke fašističke „kulturne revolucije“ i (č)etničkog čišćenja!

Za sada ova priča traje poput one u vrijeme propasti Otomanske Impeprije, kada je u trenutku bezvlašća u jednoj kasabi vlast uzela lokalna luda i pijanica, koja je zavela takav teror, da je u poređenju sa njim turska vladavina mogla poslužiti kao primjer humaniosti i krajnje demokratičnosti!

„Bilo je to u svetu ludaka,

u bajci koja to ne može biti,

sramotni kudravi Duče,

zlikovce ordenjem kiti!“

Na što li me podśećaju ovi primjeri, hvala Bogu Svemogućemu! Piiii…piiii…piii…anatemaihtamo!!! Samo da kokoške ne pomisle da ih vabimo!

1 thought on “Pop Jadonikoje i njegovo stado

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code