PEN centar: Abazovićeve provokacije djeluju kao pripremna faza za projekat Vučića ‘denacifikacija Balkana’

Crnogorski PEN centar osuđuje svaki oblik nasilja i prijetnji prema građanskim aktivistima. Najnoviji primjeri brutalnoga fizičkoga nasrtaja na Anu Pejović, prijetnji Ljubomiru Filipoviću preko društvenih mreža te pretresanja stana i privođenja Bojana Zvicera pokazuju da se inspiratori gaženja ljudskih prava, gušenja građanskoga aktivizma i podsticanja nasilja danas nalaze i u crnogorskim državnim institucijama, saopšteno je iz PEN-a.

“Svojim izjavama i potezima, ali i nečinjenjem i zataškavanjem slučajeva prijetnji, predstavnici vlasti podstiču nasilje po pravilu usmjereno na jednu ciljnu grupu – promotere Crne Gore kao građanske i sekularne države.

Ilustrativno je u tom pogledu ponašanje premijera Dritana Abazovića koji konstantnim targetiranjem intelektualaca, građanskih aktivista, novinara i političara koji se otvoreno protive kleronacionalističkim tendencijama u društvu – prozivkama da su ekstremisti, fašisti, povezani s korupcijom i kriminalom – kreira ambijent u kojem je nasilje prema njima ne samo dozvoljeno već i poželjno.

Abazovićeve stalne provokacije, baš kao i pozivi njegova intimusa Joanikija II na „čišćenje“ Crne Gore od „ustašluka“, djeluju kao pripremna faza za projekat Aleksandra Vučića koji već uveliko najavljuju njegovi najbliži saradnici pod nazivom „denacifikacija Balkana“”, navode u saopštenju.

Kako dodaju, u moru patoloških laži, podmetanja i izvrtanja stvarnosti Abazoviću se mora priznati da ocjena kako su nacionalizam i korupcija bliski u njegovu slučaju dobija punu potvrdu.

“On je danas u Crnoj Gori, naime, najdosljedniji seiz velikosrpskoga nacionalizma iza kojega su ostale desetine hiljada ubijenih i nestalih i milioni raseljenih tokom 90-ih godina XX vijeka. Dok velikosrpski nacionalizam prijeti da ponovo zapali Balkan, Abazović najuticajnijoj prekograničnoj ispostavi te ideologije – Beogradskoj patrijaršiji – u nezapamćenoj koruptivno-kriminalnoj operaciji poklanja na dar crnogorsku istoriju i budućnost te 52 km2 najvrednijega sakralnog nasljeđa i imovine pride.

Dok u ime tog istog nacionalizma Abazović usred Potočara relativizuje genocid u Srebrenici, njegova partija u svom jučerašnjem saopštenju naziva zločinom istorijski događaj koji se u Republici Hrvatskoj slavi kao zvanični državni praznik – Dan pobjede. Sprega razornoga nacionalizma i koruptivno-kriminalnih radnji čiji je realizator Dritan Abazović prije ili kasnije moraće dobiti i svoj sudski epilog.

O učestalim napadima na građanske aktiviste i atmosferi prijetnji i linča koju kreira aktuelna autoritarna vlast u Crnoj Gori Crnogorski PEN centar izvijestiće sve relevantne međunarodne adrese”, zaključuju u saopštenju.