Nikolić: Lavrov i Ilarion potvrdili da je SPC pod kontrolom Moskve

Helikopterski desant SPC na Cetinje, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov i rukovodilac odjeljenja Moskovske patrijaršije za vanjske odnose mitropolit Ilarion Alfejev, iskoristili su kao novu priliku za antizapadnu i anticrnogorsku propagandu, saopštio je poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Andrija Nikolić.

Prema njegovim riječima, lanac komande osvajačkom akcijom na Cetinju koji se proteže sve do Moskve, pokušali su da relativizuju i zamagle optužbama na račun Predsjednika Crne Gore koji je navodno, želio da pokaže američkim i zapadnim partnerima kako je spreman da se bori protiv pravoslavlja i Rusije.

-Stavljajući jednu nasilnu vjersku ceremoniju u Crnoj Gori u kontekst događaja u Ukrajini, gdje je Vaseljenska patrijaršija priznala autokefalnost Ukrajinske pravoslavne crkve, Lavrov i Ilarion samo su potvrdili da je SPC glavni instrument ruske meke moći na Balkanu, i da Moskva nije odustala od Crne Gore- naveo je Nikolić.

Zato hemijski napad, kako je ocijenio, kvislinške vlade na Cetinje treba razumjeti kao srpsko-ruski projekat, koji je imao za cilj da se Crna Gora stavi pod punu kontrolu, makar i po cijenu prolivanja krvi, a da se za to optuže goloruki Crnogorci, i u krajnjem Predsjednik Crne Gore.

-Konačno, nasilno ustoličenje mitropolita Joanikija, nije ništa drugo do nastavak hibridnog rata koji Rusija vodi protiv EU i NATO na Zapadnom Balkanu- zaključio je Nikolić.

IZVOR:
pobjeda.me