Negatorima Crnogoraca i crnogorskog jezika –100 hiljada eura novca građana

Vlada Dritana Abazovića opredijelila je iz budžetske rezerve po 50 hiljada eura srpskoj parapoltičkoj organizaciji Institut za srpsku kulturu Nikšić na čijem je čelu Nikola Marojević i Udruženju književnika Crne Gore na čelu sa Novicem Đurićem, jednim od osnivača Srpske kuće. Te organizacije su poznate po negiranju Crnogoraca, crnogorskog jezika i crnogorskog identiteta, ali i po veličanju Podgoričke skupštine iz 1918. kada je ukinuta država Crna Gora, piše Pobjeda.

U informaciji o korišćenju sredstava budžetske rezerve koja je usvojena na Komiiji za ekonomski sistem, a koju objavljuje Pobjeda, navodi se da će sredstva tekuće budžetske rezerve u iznosu od 100 hiljada eura koristiti za finansiranje rada: naučne ustanove Institut za srpsku kulturu Nikšić u iznosu od 50 hiljada eura i Udruženja književnika Crne Gore u iznosu od 50 hiljada eura.

Sredstva se, kako se navodi, obezbjeđuju na osnovu ,,detaljnih programa rada ovih organizacija“.

U “detaljnom programu“ Instituta za srpsku kulturu Nikšić navodi se, između ostalog, da će kao prioriteti za 2022. godinu biti štampanje zbornika radova „Naučno stvaralaštvo prof. dr Radmila Marojevića“, publikacije ,,Podgorička skupština i Ujedinjenje Srbije i Crne Gore“, rada Budimira Aleksića ,,Ogledi o srpskoj književnosti i kulturi“, kao i knjige Miljana Stanišića „Bratoubilački rat u Crnoj Gori 1941“.

Nije poznato čime je Radmilo Marojević, nekadašnji dekan Filološkog fakulteta u Beogradu, zadužio Crnu Goru da se novcem svih njenih građana finansira njegovo naučno stvaralaštvo, osim što je javnim izjavama uporno negirao i vrijeđao, i to fašističkim narativom – Crnogorce, Bošnjake, Hrvate i Albance.

Tako je Marojević na tribini održanoj u Srpskoj kući u novembru 2020. godine saopštio da se ,,Crnogorci, Bošnjaci i Hrvati koji žive u Crnoj Gori lažno predstavljaju tim nacionalnim imenima, koristeći lokalnu, geografsku ili uvezenu identitetsku odrednicu“.

Za Marojevića nacionalno opredijeljeni su Srbi i, kako je kazao ,,Šiptari“, upotrijebivši uvredljiv naziv za Albance koji koriste ekstremni srpski nacionalisti.

“Crnogorci u etničkom smislu niti su kad postojali niti danas postoje niti mogu postojati. Može se pomoću te floskule samo uništavati Crna Gora kao istorijska realnost i naravno onaj matični narod u Crnoj Gori. Kad to kažem pravim paralelu sa onim što su se zvali nacionalno neopredijeljeni Jugosloveni a to su bili Srbi islamske vjerospovjesti u Jugoslaviji. Druga faza su bili Muslimani sa velikim M a danas se zovu Bošnjaci, što je srpsko etničko ime”, navodi se u skandaloznom govoru Marojevića čiji zbornik će finnasirati svi građani Crne Gore.

Novcem građana će biti i finasirana publikacija Instituta ,,Podgorička skupština i ujedinjene Srbije i Crne Gore“. Crnogorski parlament usvojio je 2018. godine Rezoluciju povodom 100. godišnjice Podgoričke skupštine, kojom se poništavaju odluke skupa kojim je prije tačno 100 godina Crna Gora pripojena Srbiji, detronizovana dinastija Petrović Njegoš i ukinuta autokefalnost Crnogorske pravoslavne crkve.

U tekstu Rezolucije konstatuje da je nelegitimna i nelegalna Podgorička skupština, sastavljena nakon Prvog svjetskog rata 1918, bila instrument prevrata kojim je ukinut dotadašnji suverenitet Crne Gore, njena teritorija prisajedinjena Kraljevini Srbiji, nasilno detronizovan kralj Nikola I Petrović i omogućeno nezakonito ukidanje autokefalnosti Crnogorske pravoslavne crkve.

U planu se navodi da će biti finansirana i knjiga Budimira Aleksića ,,Ogledi o srpskoj književnosti i kulturi“.

Bivši poslanik DF-a Budimir Aleksić, koga je ta politička grupacija predložila za ambasadora Crne Gore u Bosni i Hercegovini, sljedbenik je Ravnogorskog pokreta, kvislinškog pokreta u Drugom svjetskom ratu. Aleksić je 2018. predlagao podizanje spomenika ratnom zločincu i vođi crnogorskih četnika u Drugom svjetskom ratu – Pavlu Đurišiću.

Javni novac je dobilo i Udruženje književnika Crne Gore na čijem je čelu jedan od osnivača Srpske kuće Novica Đurić. Novac je, između ostalog, dobijen za proslavu jubileja, štampanje zbornika svih članova i čitavi niz drugih aktivnosti. Đurić je u javnosti poznat po negiranju postojanja crnogorskog jezika.

“Uvođenja crnogorskog jezika u obrazovne institucije Crne Gore nema dok lingvisti ne protumače nova slova i loše prepisanu hrvatsku gramatiku uspješno ne prevedu na crnogorski jezik. Kako tumačiti program tog jezika kada on još ne postoji u crnogorskim školama? Sve je u nebesima – kreatori jezika, njihova govoroslovija, metodika… Teško ko može protumačiti „čirgosloviju“ koja odiše površnošću i, zašto ne kazati, lošim poznavanjem jezika koji se želi nametnuti svima kao službena govoroslovnica od strane samog autora dr Adnana Čirgića. Nakon njegovog „jezičkog izuma“ – „piši kao što zboriš“, sada niko u Crnoj Gori ne govori, svi zbore. Koliko se moglo čuti, jedan od doktora zborovanja zbori crnogorski, a govori srpskim jezikom”, napisao je Đurić 2011. godine.

Od ,,kuma Vučića za Institut – još 200 hiljada eura

Po podacima koje je ranije objavila Pobjeda, Institutu za srpsku kulturu Nikšić je od strane Vlade Srbije tokom posljednjih godina uplaćeno minimum 200 hiljada eura.

Tranše su prema pouzdanim podacima Pobjede obično išle pred parlamentarne izbore tako da je 2016. uplaćeno 50 hiljada eura a 2020. čak 150 hiljada.

Institut je među potpisnicima novog pisma kojim se od Vućića ponovo traži novac.

Srpski predsjednik za sada nije odgovarao.

IZVOR:
POBJEDA