MUP: Vladimir Božović kao građanin može slobodno da se kreće Crnom Gorom

Ambasador Vladimir Božović kao građanin, sa ličnim dokumentima, ima pravo da uđe u Crnu Goru i slobodno se kreće, saopšteno je Anteni M iz Ministarstva unutrašnjih poslova. Podsjetimo, Božović je krajem novembra proglašen za personu non grata u Croj Gori, a ovoga vikenda boravio je u Podgorici i Nikšiću, bez ikakvih problema?!

U nastavku pitanja i odgovori Ministarstva unutrašnjih poslova.

Antena M: Vlada CG proglasila je 28. novembra tadašnjeg ambasadora Srbije u Crnoj Gori Vladimira Božovića za personu non grata. Odluka je nedvosmislena, Božović je nepoželjna persona, dakle ličnost, a ne samo nepoželjan u funkciji ambasadora. Kako je, kao takav, ambasador Božović mogao da uđe u Crnu Goru i slobodno se kreće po našoj državi?

MUP: Ambasador Vladimir Božović kao građanin, sa ličnim dokumentima, ima pravo da uđe u Crnu Goru i slobodno se kreće. To ne bi bilo moguće sa diplomatskim pasošem, jer je, kao što ste i sami naveli, kao ambasador Srbije proglašen za personu non grata. I Bečka konvencija, u članu 9. navodi da država kod koje se akredituje može da obavijesti državu iz koje dolazi ambasador da je šef ili ma koji član diplomatskog osoblja misije persona non grata, odnosno da je neprihvatljiv. Dakle, ne kao fizičko lice, odnosno građanin Srbije.

Antena M : Ako je posrijedi propust graničnih službi, da li će nesavjesni službenici biti procesuirani? Kako je moguće da policija nije intervenisala ni nakon što su mediji objelodanili Božovićevo prisustvo na teritoriji Crne Gore? Da li će, makar i sa zakašnjenjem, Božović biti protjeran sa teritorije naše države?

MUP: Nema propusta graničnih službi, niti je bilo potrebe za intervencijom policije, niti će gospodin Božović iz tih razloga biti protjeran iz Crne Gore.

Iz MUP-a napominju da bi u slučaju početka obavljanja dužnosti u Ambasadi, Božoviću bile oduzete isprave i svaka diplomatska identifikacija.

 

IZVOR:
Antena M

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code