MITROPOLIT CPC: Rušenje manastirskih prostorija uvreda Crne Gore

Rušenje manastirske prostorije u kojoj je bila Njegoševa štamparija, čija je slova knjaz Danilo pretopio u vrijeme prve vojne Omer paše Latasa, 1852. godine, da bi branio i odbranio Crnu Goru, akt je uvrede Crne Gore, koji vapi za odgovorom nadležnih državnih organa, kazao je mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo.

On je naveo da je ožalošćen devastacijom Cetinjskog manastira i negiranjem genocida u Srebrenici, sada, kako je kazao, već bivšeg ministra aktuelne Vlade.

-Rušitelji su nasrnuli ne samo na taj, nego i na svaki simbol koji sedoči crnogorsko slobodarstvo. Prije nekoliko dana urinom su nasrnuli i na spomenik Ljubu Čupiću koji oličava crnogorski prkos ropstvu i okupaciji. Politika koja podstiče devastacije i negiranje genocida u Srebrnici zaslužuje javni i masovni odgovor građana. Ona je i proizvela odnos javnosti koja pokazuje svojevrsni zaborav koji prekriva prvu pośetu Srebrnici koju smo prije dvije decenije upriličili mi, don Branko Zbutega i reis Islamske vjerske zajednice Idriz Demirović.

Poziv da bude u delegaciji odbio je ondašnji čelnik cetinjske filijale beogradske patrijaršije Amfilohije Radović. Prethodno smo posjetili mučenički Vukovar i poklonili smo se na Ovčari njegovim žrtvama. Zato bih crnogorskim političarima iz vlasti savjetovao da umjesto negiranja genocida u Srebrnici i devastacije crnogorske kulturne baštine, priznaju vaseljenski poznatu činjenicu genocida u Srebrnici i stanu u zaštitu svega onoga što oličava našu domovinu, njen suverenitet i integritet- naveo je Mihailo.

IZVOR:
pobjeda.me