12/04/2021

Milić: Smanjenjem stope PDV-a građani bi imali deset do 15 centi po litru goriva, a država ne bi izgubila ništa

Bivši lider SNP-a dr Srđan Milić komentarisao je za Antenu M skok cijena goriva, poručujući da postoji jasno rješenje.

On je saopštio da su u prethodnim godinama na Skupštinskom Odboru za ekonomiju, finansije i budžet kojom je predsjedavao Aleksandar Damjanović, do detalja raščlanili šta treba da se radi u slučaju da se pojavi nenormalan skok cijena energenata na tržištu.

“Očigledno da je Ministarstvu finansija i socijalnog staranja ljudima koji to sada vode, bilo važnije da se bave time da smijene Damjanovića, nego da te naše lekcije preuzmu”, kaže Milić.

On smatra da ono što Ministarstvo sada predlaže, i što predlažu pojedine političke grupacije vezano za smanjenje iznosa akciza je pogrešno.

„Upravo treba ići tezom – ko danas zarađuje od skoka cijena na svjetskom tržištu energenata. Zarađuje država, zato što je akciza predviđena u svom iznosu i ona je jasna. Ono što nije bilo predviđeno je to da će se skokom cijene energenata na svjetskom tržištu povećati prihod po osnovu 21 odsto PDV-a“, navodi Milić.

On ističe da je upravo Damjanović, jedan od rijetkih koji je tamo radio i znao šta radi, i oni koji su bili članovi Odbora, predlagali da dođe do promjene o Zakonu o PDV-u, i da se smanji stopa PDV-a na gorivo.

„Crna Gora u posljednjih godinu ostvaruje ekstra profit kada se govori o gorivu, ne svojim znanjem, nego situacijom na tržištu, a građani Crne Gore bi smanjenjem te stope PDV-a sa 21 odsto na deset, imali deset do 15 centi po litru goriva“, kaže Milić.

Država, kako dodaje, ne bi izgubila ništa, već bi imala isti iznos u apsolutnim brojevima prihoda od PDV-a kao što je bila projekcija budžeta za 2021.