Milanović zbog natpisa ‘Za dom spremni’ napustio obilježavanje godišnjice

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović odbio je da učestvuje na 28. godišnjici obilježavanja vojno-redarstvene operacije Maslenica u Zadru, prenosi Hrvatska radio televizija (HRT).

Predsjednik Zoran Milanović je trebao da učestvuje u programu, ali je odbio jer je uočio dvije osobe koje na sebi imaju ustaška obilježja, javlja N1.

U operaciji Maslenica je tokom rata 1990-ih oslobođen veći dio zadarskog zaleđa i ponovo su povezani hrvatski jug i sjever.

Nikola Jelić iz Ureda predsjednika rekao je da je protokol napustio i Robert Hranj, načelnik Glavnog stožera, te ljudi iz vrha vojske.

Iz Milanovićevog ureda stiglo je saopštenje koje prenosi HRT:

– Predsjednik Republike Zoran Milanović došao je u Zadar na obilježavanje 28. obljetnice VRO Maslenica 93. i nakon što je opaženo kako se među sudionicima svečanosti nalaze i osobe koje nose ustaška obilježja i pozdrav, nazvao je i upozorio predsjednika Vlade RH kako je to neprihvatljivo. Budući da je nakon toga utvrđeno kako i u službenom protokolu obilježavanja sudjeluju osobe koje na sebi imaju ustaška obilježja i pozdrav, predsjednik Republike otkazao je sudjelovanje u programu. Isto tako, prema zapovjedi predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika, nakon prvog dijela svečanosti iz programa obilježavanja su se povukli načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj i sve vojni zapovjednici – navedeno je u saopštenju.

Prošle godine je Milanović napustio godišnjicu u Okučanima zbog natpisa ‘Za dom spremni’.

– Ja ne želim u tome sudjelovati – kazao je tom prilikom i dodao da se radi o provokaciji.