Medojević: Vlada kontinuiteta gura zemlju u propast

Predsjednik Pokrta za promjene Nebojša Medojević objavio je kolumnu o novoj Vladi u Politici.

Kolumnu prenosimo u cjelosti.

Nakon pet mjeseci rada Vlade Crne Gore, skoro je nemoguće pronaći bilo kakvu razliku u njenim ključnim politikama u odnosu na Vlade poraženog režima. Izuzev odnosa prema Mitropoliji crnogorsko primorskoj i prestanka progona i ugrožavnja imovine, sve ostale politike ove Vlade su identične tekovinama Đukanovićevog režima:

 1. Vlada u cjelosti nastavlja pogubnu ekonomsku politiku zasnovanu na poraženoj neoliberalnij dogmi- dezindustrijalizacija, potrošnja (posebno enromno uvećanog parazitskog birokratskog aparata), trgovina i usluge, uvoz i nekontrolisano i bezglavo zaduživanje zemlje.
 2. Vlada uz podršku URE i Demokrata, zadržava ključne Đukanovićeve kadrove u policiji, tužilaštvu i sudovima koji za šest mjeseci nijesu procesuirali braću Đukanović i njegove ključne saradnike umiješane u mnoštvo korupcionaških skandala i pljačku zemlje.
 3. Proces demontaže komunističko-mafijaškog režima nije ni počeo. Otvaranje tajnih dosijea UDBE, lustracija i konfiskacija imovine stečene korupcijom i kriminalom nijesu u prioritetima Vlade.
 4. Crna Gora je jedina evropska država koja nema budžet i već šesti mjesec je u režimu privremenog finansiranja, koji je izrazito rizičan sa aspekta korupcije jer sva plaćanja u državi obavlja samo jedan čovjek – ministar finansija Spajić. Bez kontrole i uvida javnosti ni Parlamenta.
 5. Nije procesuiran nijedan od velikih državnih švercera cigareta i droge i poslovi tranzita se nesmetano nastavljaju i pod ovom Vladom.
 6. Vlada dosledno (ponekad i previše dosledno) sprovodi istu spoljnu politiku kao i Đukanovićev režim, što dodatno pogoršava naše odnose sa velikim silama, kakve su Rusija i Kina.
 7. Neshvatljivim spajanjem Ministartsva finansija i Ministratsva za rad i socijalnu politiku, Vlada je nastavilu istu neefikasnu, nepravednu, skupu socijalnu politiku bez neophodnih reformi.
 8. Vlada nastavlja politiku podrške tajkunima bivšeg režima kroz Investiciono Razvojni Fond, bez istraga o dubiozi od 500 miliona eura u IRF kroz loše i nenaplative kredite dodjeljivane tajkunima DPS.
 9. Vlada prihvata sve obaveze iz veoma spornog Ugovora o izgradnji dionice auto-puta, koji je po analizama međunarodnih eksperata “naduvan” za minimum 500 miliona eura i sada je, vjerovatno najskuplji auto put na svijetu sa cijenom od preko 25 miliona eura po kilometru. Ideju pravne, finasijske i tehničke revizije ovog ugovora ni ne pominju.
 10. I ova Vlada pod snažnim uticajem antipravoslavnog i globalističkog lobija oko druge familije, nastavlja da Srbiju tretira kao prijetnju vitalnim državnim interesima, što je rezultiralo pogoršanjem odnosa i jasnim ekonomskim i razvojnim negativnim posledicama po Crnu Goru.

Vlada nastavlja da vodi zemlju kroz političku, dužničku, bezbjednosnu, ekonomsku, socijalni krizu istim kursem kao prethodni režim.

Zemlji je neophodno jedinstvo oko bolnih, ali neophodnih rezova koji se moraju napraviti, ako nam je cilj obnova i oporavak zemlje. Nastavak iste politike Đukanovića, koja nas je dovela u skoro bezizlazni položaj i pred bankrot i raspad zemlje ne može imati drugačiji ishod.

Nastavak politike podjela unutar većinskog pravoslavnog korpusa, zabijanja glave u pijesak i čekanja da se teški i strukturni problemi sami riješe nekim čudom je pogrešna, opasna i nacionalno neodgovorna. Čuda se ne dešavaju. Problemi se rešavaju jasnim planom i spremnošću na težak i naporan rad i žrtve.

Za promjene i radikalni zaokret potrebno je snažno, hrabro i posvećeno liderstvo i podrška naroda.

Potreban nam je novi patriotizam.

IZVOR:
Politika

1 thought on “Medojević: Vlada kontinuiteta gura zemlju u propast

 1. Medojeviću šarlatane, vi DF 30 godina držite DPS na vlast. Danas držiš vlast apostola i mrzitelja svega Crnogorskog. Dokle? Ti i profa zaposli ste svu famelju i ŠTO OĆETE više?

Comments are closed.