Litijali zbog “otimanja svetinja” a upravo oni to rade

Bez održavanja śednice Vlada CG je naložila da se Cetinjski manastir prepiše na državu.

Upravo je ova Vlada, koja je na vlast došla zahvaljujući litijama bilo protiv toga. Dakle, sadašnja vlast je bila protiv toga da se manastiri i crkve vrate u državno vlasništvo, jer su tadašnji opozicionari vjerovali da će Milo Đukanović i kompanija iz DPS-a da otvara kockarnice i diskoteke u manastirima. Međutim, jasno se vidi ko šta radi i ko održava bioskopske predstave i koncerte ispred manastira i hramova, no, o tome ćemo drugom  prilikom.

 

To se navodi u dopisu koji je iz Vlade juče upućen Upravi za katastar i državnu imovinu.

– Vlada Crne Gore je dana 13. septembra bez održavanja sjednice na osnovu pribavljene saglasnosti većine članova Vlade, odlučila o informaciji Zaštitnika imovinsko-pravnih interesa vezano za nepokretnosti iz LN broj 915 KO Cetinje I, koji je dostavilo Ministarstvo finansija i socijalnog staranja.

Vlada je donijela sljedeće zaključke:

Nalaže se Upravi za katastar i državnu imovinu da odmah i bez odlaganja izvrši zabilježbu zabrane otuđenja i opterećenja u “G” listu Lista nepokretnosti broj 915 KO Cetinje I, i to na svim katastarskim parcelama do okončanja postupka promjene upisa u katastarskom operatu.

Nalaže se Upravi za katastar i državnu imovinu da odmah i bez odlaganja izvrši ispravku upisanog nosioca prava svojine na način što će umjesto Prijestonice Cetinje kao nosioca prava svojine vratiti upis na Državu Crnu Goru shodno rješenju Uprave za nekretnine Podgorica – Područna jedinica Cetinje od 24. 11. 2005, pri čemu se navedenim upisom ne dira u prava upisanog titulara korišćenja- navodi se u dopisu koji je direktoru Uprave Koči Đurišiću uputila generalna sekratarka Vlade Žana Praščević Milačić.

Vlada je ovakvu odluku donijela dan pred zasjedanje cetinjskog parlamenta. Podsjećamo, odbornici Skupštine Prijestonice danas bi trebalo da se izjasne o građanskoj inicijativi da se Cetinjski manastir vrati u vlasništvo Crnogorske pravoslavne crkve.

Sad se postavlja jednostavno pitanje za novu vladajuću većinu. Zašto ste litijali? Da ne bi prethodna vlast upisivala manastire u vlasnistvo drzave, ili da bi vi upisali manastire u vlasništvo države.

Dakle, za očekivati je da SPC ponovo krene u litije, jer Vlada sad kreće u akciju vraćanja manastira u državnu svojinu…

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code