12/11/2023

Lagard: Zona eura se približava ciljanoj inflaciji od dva odsto

Predsjednica Evropske centralne banke (ECB) Kristin Lagard ocijenila je da se zona eura poslije napretka u borbi protiv inflacije ona približava cilju od dva odsto.

„Očigledno je da je monetarna politika počela da utiče na snižavanje inflacije. To se vidi i po kreditnim ciframa, i po kamatnim stopama, a to znaju građani, kao i po obimu kredita koji su u padu, kao i po potražnji kompanija za kreditima“, rekla je ona u intervju za pariski list Figaro.

Dodala je da se to vidi i u ekonomiji, u nekretninama i investicijama.

Govoreći o spekulacijama da će od septembra biti pauze u povećavanju kamatnih stopa, predsjednica ECB je bila neodređena, rekavši da „možda dođe do još jednog povećanja stopa, ili možda do pauze“.

„Pauza, bez obzira na datum, u septembru ili kasnije, ne bi nužno bila definitivna“, rekla je ona i podsjetila da bi to zahtijevalo „održivo smanjenje inflacije do cilja“ – na dva odsto.

Rast cijena je svakako usporen posljednjih mjeseci, dok je ECB višestruko povećala kamatne stope da bi usporila inflaciju koja je u junu u zoni eura bila 5,5 odsto na godišnjem nivou.

ANTENAM

foto: Tviter

Read Previous

Odlaže se posjeta američke delegacije Kosovu

Read Next

Večeras stiže rijedak nebeski spektakl, sljedeći se očekuje za 14 godina