12/04/2021

Krivokapić: Uraditi fiskalnu procjenu uticaja na budžet za naknade majkama (LIVE)

Premijer Zdravko Krivokapić je govoreći o uvođenju naknada za majke sa troje i više djece rekao da Vlada podržava svaku dobru inicijativu koja je usmjerena ka socijalnoj pravdi, ali da se mora uraditi fiskalna procjena uticaja na budžet Crne Gore.

Rješenje mora biti, kako je rekao u Skupštini odgovarajući na poslaničko pitanje predstavnik kluba Demokrata – Demos – Mir je naša nacija Borisa Bogdanovića, fiskalno neutralno, što je osnovni princip javnih finansija.

Ukoliko prijedlog nije fiskalno neutralan može se, kako je dodao, desiti da se propišu naknade, a da se zbog nedostatka fiskalne procjene uticaja na budžet ukinu nakon određenog vremena.

On je kazao da naknade treba uvesti uz princip fiskalne neutralnosti, “na zdrav način i bez bilo kakve diskriminacije”.

Bogdanović je pitao da li će Vlada dati pozitivno mišljenje na Prijedlog zakona o obeštećenju bivših korisnica naknada po osnovu rođenja troje ili više djece i izmjene Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti, kojim se vraćaju dječji dodaci za djecu do 18. godine života.

Premijer je rekao da nije urađena fiskalna procjena uticaja na budžet, te da će se nakon takve analize izjasniti.

Bogdanović je konstatovao da nije zadovoljan odgovorom premijera, s obzirom na to da je ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić na prethodnoj posebnoj sjednici Skupštine kazao da u budžetu ima sredstava za takva socijalna pitanja.

Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić odgovara u parlamentu na pitanja predstavnika poslaničkih klubova.

Šef kluba “Crno na bijelo” Miloš Konatar pitaće šta je Vlada uradila po pitanju pravde, borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije i na vraćanju nade građanima da će Crna Gora biti pravedna, socijalno odgovorna država jakih institucija i vladavine prava.

Poslanik Raško Konjević, predstavnik Socijaldemokratske partije i Albanske koalicije Jednoglasno, pitaće Krivokapića da li namjerava da premijersku funkciju i dalje obavlja kao vjernik jedne vjerske zajednice, urušavajući sekularni karakter zemlje.

– Kada će Vlada prestati da opstruira rad Fakulteta za crnogorski jezik i književnost i ima neadekvatan odnos prema crnogorskoj dijaspori – navodi se u pitanju Konjevića.

Predstavnik Demokratske partije socijalista i Liberalne partije Danijel Živković pitaće Krivokapića “šta ga podstiče da uzurpira mjesto predsjednika Vlade, koje mu više ne pripada”.

Poslanika Socijaldemokrata Damira Šehovića interesuje koje aktivnosti Vlada planira da bi se riješili problemi političke, institucionalne, ekonomske, zdravstvene i bezbjednosne krize.

– Šta konkretno planirate da uradite da biste odblokirali pregovarački proces sa Evropskom unijom – upitao je Šehović.

Branko Radulović, predstavnik poslaničkog kluba Demokratski front – Pokret za promjene, smatra da programi “Evropa sad”, “Crnogorski maršalov plan” i “Fiskalna strategija” nijesu reformski, već da su u parcijalni i neutemeljeni i da mogu da izazovu socijalni haos.

Poslanika Socijalističke narodne partije Dragana Ivanovića interesuje kada građani mogu očekivati popis stanovništva, domaćinstava i stanova i da li će ga biti.

Poslanik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović pitaće premijera koliko je sredstava Vlada planirala u budžetskoj 2022. godini za završetak započetih projekata u opštinama na sjeveru i za putnu i vodovodnu infrastrukturu gdje žive manje brojni narodi.

One thought on “Krivokapić: Uraditi fiskalnu procjenu uticaja na budžet za naknade majkama (LIVE)

  1. Nadoknada majkama je uvedena s namjerom finansijskog rušenja Crne Gore, ni ti nećeš moći uvesti naknadu, previše se hrabriš šljivom, pa pričaš gluposti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code