Kosovo: Vlada odložila primjenu mjera na mjesec dana

Vlada u Prištini odložila je primjenu mjera na mjesec dana, prenose prištinski mediji. Kako je saopšteno iz prištinske vlade, ove mjere će biti odložene do 1. septembra, ukoliko sjutra budu uklonjene barikade postavljene na administrativnim prelazima. Kako se navodi, vlada Aljbina Kurtija učinila je to na zahtjev vlade SAD.

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak pozdravio je odluku Prištine o odlaganju primjene najavljenih mera.

“Pozdravljamo odluku Kosova da prihvati predlog Žozepa Borelja za odlaganje za mjesec dana. EU očekuje da se sve blokade na putevima odmah uklone. Borelj poziva Kosovo i Srbiju da se uključe u dijalog o napretku. Zahvalan ambasadi SAD u Prištini na snažnoj podršci”, naveo je u poruci na Tviteru Miroslav Lajčak.

Granični prelazi na sjeveru, Jarinje i Brnjak su zatvoreni i za ljude i za vozila. Policija Kosova zatvorila je granične prelaze prema Srbiji nakon što su lokalni Srbi blokirali puteve.

Zamjenik direktora Policije Kosova za region sjevera Besim Hoti potvrdio je za Anadoliju da su lokalni građani sa sjevera Kosova blokirali magistralne puteve od Mitrovice prema Laposaviću i prelazu Jarinje te prema Zubinom Potoku i prelazu Brnjak.

Najprije su se u Sjevernoj Mitrovici čule sirene za uzbunu, što je bio znak građanima da počnu da se okupljaju. Potom je počelo blokiranje magistralnih puteva kamionima i vozilima.