Korona alarm: Crna Gora sa Centralno Afričkom Republikom, Avganistanom, Irakom, Alžirom na listi država sa upozorenjem – Ne putuj

Epidemiološka situacija prouzrokovana koronavirusom u Crnoj Gori se ne popravlja. Stanje je alarmantno. Broj novooboljelih se ne smanjuje, a zabrinjava rast broja smrtnih slučajeva.

Sistem je odavno u “crvenoj zoni”. Crna Gora za sada ima samo 2000 doza vakcina Sputnjik V, što je nedovoljno da bi se zaista govorilo o imunizaciji. Očekuje se dolazak veće količine vakcina, ali Ministarstvo zdravlja ne saopštava datum dolaska.

Da je zbog situacije u Crnoj Gori “upaljena crvena lampica”, govori i podatak od prije nekoliko dana jer je State Department 16. februara 2021. godine na osnovu obavještenja Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (The Centers for Disease Control and Prevention – CDC) izdao Upozorenje za američke državljane Nivoa 4 za Crnu Goru zbog COVID-19 epidemiološke situacije – “Ne putuj“.

Na taj način, Crna Gora je u 2021. godini, zajedno sa Indonezijom, Centralno Afričkom Republikom, Avganistanom, Irakom, Alžirom, Bolivijom, Bocvanom, Burmom (Mjanmar) i Ostrvima Turks i Kaikos, „dobila“ najviši nivo upozorenja zbog rizika opasnih po život.

Ovim upozorenjima, Sjedinjene Američke Države jasno upućuju svojim državljanima da situaciju u Crnoj Gori vide kao krajne alarmantnu, ali i da se ne očekuje brzo poboljšanje situacije.

Podsjećamo građane da postoje četiri nivoa upozorenja State Departmenta:

Nivo 1 – Uobičajene mjere predostrožnosti: Ovo je najniži savjetodavni nivo za bezbjednost i rizik. Postoji određeni rizik u bilo kom međunarodnom putovanju. Uslovi u drugim zemljama mogu se razlikovati od uslova u Sjedinjenim Državama i mogu se promjeniti u bilo kom trenutku.

Nivo 2 – Povećan oprez: Budite svjesni povećanih rizika po bezbjednost i sigurnost. State Department pruža dodatne savjete putnicima u ovim oblastima u okviru Savjeta za putovanja. Uslovi u bilo kojoj zemlji mogu se promjeniti u bilo kom trenutku.

Nivo 3 – Preispitaj putovanje: Izbjegavajte putovanja zbog ozbiljnih rizika po bezbjednost i sigurnost. State Department pruža dodatne savjete putnicima u ovim oblastima u okviru Savjeta za putovanja. Uslovi u bilo kojoj zemlji mogu se promjeniti u bilo kom trenutku.

Nivo 4 – Ne putuj: Ovo je najviši savjetodavni nivo zbog veće vjerovatnoće rizika/opasnosti po život. Tokom vanrednih situacija, američka vlada može imati vrlo ograničene mogućnosti pružanja pomoći. State Department savjetuje da američki državljani ne putuju u zemlju ili da odlaze čim to bude bezbjedno. State Department pruža dodatne savjete putnicima u ovim oblastima u okviru Savjeta za putovanja. Uslovi u bilo kojoj zemlji mogu se promjeniti u bilo kom trenutku.

IZVOR:
CDM.ME

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code