Kongres potvrdio: Džo Bajden je pobjednik američkih predsjedničkih izbora

Američki Kongres je dan nakon upada Trampove rulje u zgradu Kapitola potvrdio pobjedu Džo Bajdena na američkim predsjedničkim izborima.

Kongres koji je sinoć zbog upada pristalica predsjednika Donalda Trampa na nekoliko sati prekinuo brojanje glasova izbornog kolegijuma, jutros je odbacio prigovore na pobjedu Bajdena na predsjedničkim izborima u Pensilvaniji.

Na sjednici Kongresa potom su prebrojani glasovi izbornog kolegijuma iz još 12 saveznih država, a potom je potvrđena Bajdenova pobjeda na američkim predsjedničkim izborima održanima 3. novembra prošle godine.

Sjednica Kongresa na kojoj se trebaju prebrojati glasovi izbornog kolegijuma koji je proglasio bivšeg američkog potpredsjednika Džo Bajdena pobjednikom američkih predsjedničkih izbora nastavljena je u srijedu poslijepodne nakon što su snage reda iz zgrade uklonile demonstrante, oko 17.30 sati po lokalnom vremenu.

Zaposlenici Kongresa, u metežu koji je nastao zbog upada demonstranata, zgrabili su kutije s glasovima izbornog kolegijumai odnijeli ih na sigurno što je omogućilo da se ne ugrozi ustavom propisana procedura potvrde rezultata.

Nasilje Trampovih pristalica pokolebalo je dio republikanskih senatora koji su planirali podržati prigovore svojih stranačkih kolega iz Zastupničkog doma na rezultate predsjedničkih izbora u nekoliko saveznih država i tako pokrenuti procedurom propisane dvosatne rasprave na odvojenim sjednicama oba doma Kongresa o svakoj pojedinačnoj državi.

Kongres je odbacio prigovore na rezultate izbora u Arizoni, nakon dvosatne rasprave u oba doma Kongresa, a nakon toga postalo je očito da su republikanski zastupnici u Zastupničkom domu ostali bez podrške stranačkih kolega u Senatu pa su pokušaji osporavanja izborne pobjede Bajdena u Nevadi, Mičigenu i Džordžiji propali i nisu održane rasprave te je sam postupak potvrde rezultata izbora ubrzan.

Džo Bajden i Kamala Haris zakonito su izabrani i postaće predsjednik i potpredsjednica SAD-a 20. januara.

Senatori su u govorima u Kongresu objasnili kako ih je upravo nasilje nad demokratijom podstaknulo da odustanu od podrške prigovorima na rezultate izbora.

“Onima koji su danas izazvali haos u Kongresu – nećete pobijediti”, poručio je nakon prekida rada američki potpredsjednik Majk Pens, koji predsjeda zajedničkom sjednicom Kongresa.

“Vratimo se na posao”, dodao je.

Pensov tim objavio je da je Pens, koji je nakon upada demonstranata sklonjen na sigurno, ostao svojom voljom čitavo vrijeme u zgradi Kongresa.

Takođe objavljeno je da se tokom operacije čišćenja zgrade Kongresa čuo s mnogim zvaničnicima, od ministarstva pravosuđa do ministarstva obrane, no američki mediji istakči su da na tom detaljnom popisu nije bilo i imena američkog predsjednika Donalda Trampa.

Dio demokratskih zastupnika, ali i republikanaca, direktno je za nasilje i upad u Kongres okrivio Trampa i njegovo odbijanje da prizna rezultate izbora.

Tramp je u govoru svojim pristalicama u Vašingtonu nekoliko sati prije početka sjednice Kongresa poručio da izvrše pritisak na svoje zastupnike u Kongresu da odbiju rezultate predsjedničkih izbora i da se “bore”.

IZVOR:
CDM.ME

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code