Kandidatkinja za ministarku prosvjete: Srpkinja sam u duši, telu i na popisu

– Aksiom je da MORAŠ da imaš problema na poslu ako si Srbin. Ili da ne smiješ da budeš Srbin na poslu, samo kod kuće. Ili da ne smiješ da imaš posao ako si Srbin? Divnoća – navela je Bratić..

Njen status je prije devet mjeseci objavio portal “Stanje stvari”, koji prenosimo integralno.

Aksiom je da MORAŠ da imaš problema na poslu ako si Srbin. Ili da ne smiješ da budeš Srbin na poslu, samo kod kuće. Ili da ne smiješ da imaš posao ako si Srbin? Divnoća

Taksista i ja nešto tabirimo o kad će da bude bolje (on čeka garantno za Ameriku) i kaže mi da se ne sekiram – mis՚m, vaaaži. Ne sjekiraj se, prava si mi Crnogorka. Ja kažem, nisam, ja sam Srpkinja. „U duši“, pita on? „U duši, u telu, na popisu“, svuda. On: – Zašto, onda, zvučiš „na Nikšić“? Ja: Majka mi je odatle.

Dovezao me do fakulteta. On: – Ovdje radiš? Ja: – Da. On: I nemaš problema zbog toga? Ja: Ne, zašto bih? (iznenađeno, malo fingirano malo i ne).

Znači, aksiom je da MORAŠ da imaš problema na poslu ako si Srbin. Ili da ne smiješ da budeš Srbin na poslu, samo kod kuće. Ili da ne smiješ da imaš posao ako si Srbin?

Divnoća.

„Nemoj da se sjekiraš“, veli, „čekam garantno pismo za Ameriku“. Ja ne čekam. Crna Gora se najviše voli preko okeana. Ja biram da je volim odavde.

Zaista nisam imala nikakvih problema na Institutu za strane jezike niti ih imam (zasad) na Filološkom fakultetu zbog svoje svima poznate nacionalne pripadnosti. Riječ opredjeljenje mi ovdje ne paše nikako. Rekoh negdje da bih voljela da sam, recimo, Francuskinja. Ali, to sam „što su mi i preci“. Šalim se, Francuskinja je tek drugi izbor. Ovo što sam najviše mi paše.

IZVOR:
Pobjeda