KAKO POBIJEDITI ZLO ?

Piše: Miodrag Živković


Jedna od glavnih političkih tema u posljeddnje vrijeme je na koji način se suprotstaviti novoformiranoj vlasti koja neskriveno realizuje svoj projekat kojim Crnu Goru želi učiniti sastavnim dijelom “Srpskog sveta”.

Zabrinutost je utoliko veća jer smo zatečeni njihovom nevjerovatnom brutalnošću u potiranju svih vrijednosti na kojima smo počivali kao društvo i država. Na njihovom udaru su naša istorija, samobitnost i identitet, antifažizam i multinacionalni i multivjerski sklad, jednostavno, sve ono što je činilo temelje crnogorskog građanskog društva.
Značajan broj građana uvrijeđen i uplašen ovakvom okupacionom ofanzivom smatra da se ovom zlu moramo suprotstaviti čvrstim nacional – patriotskim konceptom bez odlaganja…, da na njihov koncept “litija” treba odgovoriti sličnim konceptom protesta kojima bi se situacija u zemlji dodatno radikalizovala. Ovi građani, uglaavnom dobronamjerni smatraju, da se uveliko kasni sa organizovanjem otvorenog otpora ovom zlu koje nas je snašlo.

Moje mišljenje je drugačije…

Crna Gora može opstati i pobijediti samo i isključivo očuvanjem svojih građanskih vrijednosti. Svaka druga vrsta otpora ugrožava opstanak i našeg društva i države u cjelini. Za ovu okupacionu družinu, dobro organizovanu i potpomaganu spolja, nacionalni otpor i nasilje koje bi on neminovno proizveo, najpoželjnija je varijanta i najveći garant njihovog uspjeha.
Da oni ne bi uspjeli, a da bi mi spasili Crnu Goru iz njihovih svetosavsko – ravnogorskih kandži, naš otpor mora biti isključivo građanski jer samo njime možemo braniti i odbraniti naše građanske vrijednosti.

Svi zajedno, ujedinjeni oko građanskih tekovina, antifašizma, međunacionalnog i međuvjerskog sklada možemo i moramo pružiti dobar i kvalitetan otpor i odgovor i u konačnom pobijediti , siguran sam zauvijek ovu retrogradnu hegemonističku ideologiju koja pokušava da nas okupira. Nikako se ne smijemo služiti njihovim oružjem. Pobjeda naših vrijednosti, kao garant opstanka i napretka Crne Gore može i mora biti u miru i isključivo demokratskim sredstvima, zašto imamo dovoljno i snage i pameti. Naša snaga mora biti u zajedništvu i i istrajnosti da branimo tekovine koje nemaju cijenu.

Strpljenje, pamet i upornost moraju biti naša sredstva obračuna i najveći garant naše pobjede.

Sada kada su nas homogenizovali i kada dobro vidimo njihove namjere, sve to imamo.

Samo građanskim otporom do pobjede!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code