Ivanović: CPC je temelj identiteta i crnogorske državnosti, sa Srbijancima nijesmo braća

GPCG je ranije pozvao ukupan suverenistički blok na udruženo djelovanje u okviru Vlade u sjenci

Lider Građanskog pokreta Crne Gore Velibor Ivanović kazao je da je CPC temelj identiteta i crnogorske državnosti.

On je istakao da od 1989-te i pojave društvenog patogena DPS na vlasti, uslijedio je najtezi period, kako za zajednicu tako i za CPC.

Crna Gora ima viševjekovnu tradiciju autonomije čovjeka. Iako dugo plemensko društvo, ljudi su imali vrstu autonomije i prije 100-200 pa i više godina, za razliku od onih koji su zivjeli u ostalim djelovima Evrope. Crnogorci i Crnogorke nijesu nikada bili potčinjeni, nikada roblje feudalaca. Dok se Evropa gušila u feudalizmu u CG se zivjela sloboda. Crnogorac kao lider u patrijahalnoj zajednici je bio vlasnik svojih zemlje i imanja. Imao je uvijek pravo da posjeduje i nosi oruzje. Bio je suveren u donošenju odluka i imao pravo glasa na svim Zborovima. CPC je temelj identiteta i drzavnosti crnogorske. Iako je kao i sve ostale u okruzenju bila dugo pod kontrolom ruske, drzala se u mjeri mogućeg samostalnom. Nakon okupacije iz 1918-te je devastirana u kontinuitetu do današnjeg dana. Od 1989-te i pojave društvenog patogena DPS na vlasti, uslijedio je najtezi period, kako za zajednicu tako i za CPC. Kleptokrastka vlast Ganga porodice Djukanović je ogrezla u poharama koje je realizovala u prećutnom dilu sa BG patrijaršijom i njenom ispostavom u CG MCP  – poručio je Ivanović.

Ivanović je poručio da Crnogorci imaju svoj identitet koji je različit od srbijanskog.

Crnogorci imaju svoj identitet koji je bitno različit od srbijanskog. Nijesmo braća. Ne ličimo ni mentalitetom, ni stasom ni istorijom. Zato je ova ofanziva povampirenog srednjevjekovnog primitivizma i klero-šovinizma, koja ima za cilj potiranje sjajnih crnogorskih nacije i drzave, izvjesno osudjena na propast. Do nas je da rabote kvalitetnom i modernom politikom dovedemo u red.

IZVOR:
GLAS CG

1 thought on “Ivanović: CPC je temelj identiteta i crnogorske državnosti, sa Srbijancima nijesmo braća

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code